eur:
393.12
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Young woman using smart phone and checking bills, taxes, bank account balance and calculating expenses in the living room at home
Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Becsapta a kaput 2022 a kedvező személyi hitelre vágyók orra előtt

Pedig az év végén egyre emelkedő alapkamat és irányadó kamat mellett is csökkentek e fedezet nélküli hitelfajta kamatai. Viszont így is lezuhant az igény irántuk az év végére.

Hiába tartották alacsonyan személyihitel-kamataikat év végén a bankok, novemberben mindössze 38 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a családok, ami 6 hónapos negatív rekordnak számít – mondta az érdeklődésünkre Nagy László Nándor, a money.hu vezető elemzője.

Miközben a jegybank irányadó kamatszintje az október végi 1,8 százalékról november végére 2,9 százalékra emelkedett, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos statisztikái szerint a személyi hitelek átlagkamata októberről novemberre nemhogy emelkedett volna, hanem egy bázisponttal 11,75 százalékról 11,74 százalékra mérséklődött. Ennek ellenére sem tolongtak az emberek, hogy személyi kölcsön felvételével könnyítsék meg maguknak a karácsonyi ajándékvásárlást – mondta Nagy László Nándor. A money.hu vezető elemzője hozzátette, a személyihitel-kihelyezésekben az elmúlt évben jelentékeny lyukat ütött az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitel.

„A korábbi hónapokban jól látszott, hogy

a felújítási hitelcél, ami a személyi hiteleknek egy jelentős tétele volt, kikerült ebből a piacból.

Körülbelül annyival kisebb volt a forgalom a személyi hitelekben a 2019-es szinthez képest, mint amennyi egyébként a felújítási hitelekben új hitel formaként jelentkezett, hiszen a családtámogatási rendszer részeként járt a felújítási támogatás, és ahhoz kapcsolódott egy nagyon kedvezményes 3 százalékos fixkamatozású hitel is ez bizony elvitte a piacot a személyi hitelek elől” – mondta a szakértő.

Nagy László Nándor arról is beszélt, hogy

  • az év első tizenegy hónapjában folyósított 434 és fél milliárd forint ugyan
  • 38 százalékkal több, mint a 2020 hasonló időszakában folyósított összeg, ám
  • 16,9 százalékkal elmarad a 2019-es 523 milliárd forinttól.

Novemberben pedig mindössze 38 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a családok, ami 6 hónapos negatív rekordnak számít.

„A bankok ezt az őszt lényegében elengedték a személyihitel-piacon

– mondta –, miközben a lakáshiteleknél, ha máskor nem, de október közepétől látszott, hogy elkezdődik a kamatemelés, hiszen a jegybanki alapkamat változott és az irányadó kamatot innentől kezdve november közepétől hetente emelgették, a másik oldalon viszont a személyi hiteleknél ezt a kamatemelkedést nem rakták be a pénzintézetek. Mondhatnánk persze, hogy itt sokkal nagyobb a banki haszon, ez jobban elbírja ezt a kamatemelést, de azt azért érdemes megnézni, hogy október végén 1,8 százalék volt az irányadó kamat, november végére ez 2,9-re emelkedett, ehhez képest egy bázisponttal még csökkent is e hiteltermék átlagkamata 11,74 százalékra. Ami még érdekesebb, hogy

december végéig elérhetők voltak a legjobb adósoknak 7 százalék környéki személyihitel-ajánlatok.

Ezek már a lakáshitelek kamatszintjével vetekedtek, miközben ez fedezetlen hitel.”

Aki az év végéig nem élt a példátlan olcsó hitel lehetőségével, annak jó ideig valószínűleg már nem lesz rá lehetősége. A money.hu adatai szerint ugyanis elindult a kamatemelkedés a személyi hitelek piacán is – tette hozzá Nagy László Nándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×