INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

személyi hitel

money.hu

kamat

Young woman using smart phone and checking bills, taxes, bank account balance and calculating expenses in the living room at home

Becsapta a kaput 2022 a kedvező személyi hitelre vágyók orra előtt

Pedig az év végén egyre emelkedő alapkamat és irányadó kamat mellett is csökkentek e fedezet nélküli hitelfajta kamatai. Viszont így is lezuhant az igény irántuk az év végére.

Hiába tartották alacsonyan személyihitel-kamataikat év végén a bankok, novemberben mindössze 38 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a családok, ami 6 hónapos negatív rekordnak számít – mondta az érdeklődésünkre Nagy László Nándor, a money.hu vezető elemzője.

Miközben a jegybank irányadó kamatszintje az október végi 1,8 százalékról november végére 2,9 százalékra emelkedett, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos statisztikái szerint a személyi hitelek átlagkamata októberről novemberre nemhogy emelkedett volna, hanem egy bázisponttal 11,75 százalékról 11,74 százalékra mérséklődött. Ennek ellenére sem tolongtak az emberek, hogy személyi kölcsön felvételével könnyítsék meg maguknak a karácsonyi ajándékvásárlást – mondta Nagy László Nándor. A money.hu vezető elemzője hozzátette, a személyihitel-kihelyezésekben az elmúlt évben jelentékeny lyukat ütött az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitel.

„A korábbi hónapokban jól látszott, hogy

a felújítási hitelcél, ami a személyi hiteleknek egy jelentős tétele volt, kikerült ebből a piacból.

Körülbelül annyival kisebb volt a forgalom a személyi hitelekben a 2019-es szinthez képest, mint amennyi egyébként a felújítási hitelekben új hitel formaként jelentkezett, hiszen a családtámogatási rendszer részeként járt a felújítási támogatás, és ahhoz kapcsolódott egy nagyon kedvezményes 3 százalékos fixkamatozású hitel is ez bizony elvitte a piacot a személyi hitelek elől” – mondta a szakértő.

Nagy László Nándor arról is beszélt, hogy

  • az év első tizenegy hónapjában folyósított 434 és fél milliárd forint ugyan
  • 38 százalékkal több, mint a 2020 hasonló időszakában folyósított összeg, ám
  • 16,9 százalékkal elmarad a 2019-es 523 milliárd forinttól.

Novemberben pedig mindössze 38 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a családok, ami 6 hónapos negatív rekordnak számít.

„A bankok ezt az őszt lényegében elengedték a személyihitel-piacon

– mondta –, miközben a lakáshiteleknél, ha máskor nem, de október közepétől látszott, hogy elkezdődik a kamatemelés, hiszen a jegybanki alapkamat változott és az irányadó kamatot innentől kezdve november közepétől hetente emelgették, a másik oldalon viszont a személyi hiteleknél ezt a kamatemelkedést nem rakták be a pénzintézetek. Mondhatnánk persze, hogy itt sokkal nagyobb a banki haszon, ez jobban elbírja ezt a kamatemelést, de azt azért érdemes megnézni, hogy október végén 1,8 százalék volt az irányadó kamat, november végére ez 2,9-re emelkedett, ehhez képest egy bázisponttal még csökkent is e hiteltermék átlagkamata 11,74 százalékra. Ami még érdekesebb, hogy

december végéig elérhetők voltak a legjobb adósoknak 7 százalék környéki személyihitel-ajánlatok.

Ezek már a lakáshitelek kamatszintjével vetekedtek, miközben ez fedezetlen hitel.”

Aki az év végéig nem élt a példátlan olcsó hitel lehetőségével, annak jó ideig valószínűleg már nem lesz rá lehetősége. A money.hu adatai szerint ugyanis elindult a kamatemelkedés a személyi hitelek piacán is – tette hozzá Nagy László Nándor.

Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Kapcsolódó hang

Becsapta a kaput 2022 a kedvező személyi hitelre vágyók orra előtt
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018