eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én.
Nyitókép: A Paksi Atomerőmű hármas reaktora 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás

A kormányzat elutasítja a szerbek beszállását a Paks 2-be

A szerb elnök még októberben beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy beszállnának Paks 2 építésébe, hogy cserébe áramot kapjanak majd.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy belgrádi tévécsatornának nyilatkozott arról Aleksandar Vucic szerb elnök, hogy egyéb együttműködések mellett beszállna Szerbia Paks 2 építésébe 5-10 százalékkal – ami 500 vagy 1000 millió eurót jelentene –, hogy használhassák az ott előállított áram egy részét. Mint akkor Vucic elmondta, erről javaslatot fog tenni Orbán Viktornak.

Ezután tett fel írásbeli kérdést Süli Jánosnak, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek Széll Bernadett független országgyűlési képviselő, és erre a választ november 5-én, pénteken adta meg a tárca nélküli miniszter. Mint a Portfolio ez alapján szombaton idézte a válasz utolsó mondatát, ami így hangzik: "Magyarország a Paks 2. projektet a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírásait maradéktalanul betartva, kétoldalú kormányközi megállapodás keretében valósítja meg", illetve a válasz utolsó mondata ezzel fejeződik be: "ezért valósítjuk meg az eredeti terveknek megfelelően a Paks 2. projektet is".

Süli János azt is írta még, hogy "hazánk az új blokkok által termelt villamos energiát a magyar szervezett villamosenergia-piacon, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által felügyelt transzparens aukciókon értékesíti majd." Ezzel kapcsolatban a portál emlékeztet: az Európai Bizottság csak úgy hagyta jóvá a Paks 2 terveit, hogy az abban majdan megtermelt áramot a transzparens módon a piacon kell értékesíteni.

Szerbia egyébként később inkább már arról beszélt, hogy inkább a Paks 1-be szállna be az ország, erre viszont Orbán Viktor nyilatkozta azt, hogy nem gondolkodnak a lejáró üzemidő meghosszabbításában, mert az újat akarják megépíteni.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×