eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Drasztikus élelmiszer-dráguláshoz vezethet a benzinhorror

Az üzemanyagárak és az alapanyag költségek emelkedése miatt jelentős élelmiszerár-növekedés várható a következő hónapokban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Pótsa Zsófia hozzátette, az állattenyésztés nagyon nagy bajban van, a gazdák kénytelenek lesznek árat emelni, mert ha ezt nem teszik meg, akkor az egész iparág tönkre fog menni.

Az energiaárak drágulása a malomipart, a takarmányipart és a gabonafeldolgozó ipart sem kíméli, miközben az alapanyagárak igen jelentős mértékben megemelkedtek – hívta föl a figyelmet Pótsa Zsófia, aki szerint emiatt kettős présben van az ágazat, ami mind-mind jelentkezni fog a végső termékek áraiban is.

Példaként a lisztet említette, ami az alapanyagok miatt már bizonyos mértékben drágult, ráadásul a búzaárak azóta is csak emelkednek, amihez már az energiaárak növekedése is párosul, ezért további drágulás várható, ami bizonyosan begyűrűzik majd más termékek, például a kenyér árába. De ugyanez igaz a takarmányiparra is, ami szintén komoly energiafogyasztó iparág. A Gabonaszövetség titkára megjegyezte, a kukorica november–decemberi jegyzéseit illetően már 90 ezer forintos árról hallani, ami szintén jelentkezni fog a takarmányárakban, így előbb-utóbb a hús, a tej vagy a tojás, tehát az állati termékek árában is.

Pótsa Zsófia érdeklődésünkre elmondta, az alapanyagok árainál, a búzánál és a kukoricánál egyaránt,

50-60 százalékos emelkedésről lehet beszélni az előző év azonos időszakához viszonyítva,

míg a lisztnél és a takarmányoknál nagyjából 10 százalékosról, ami nagyon elmaradt az említett 50-60 százalékos drágulástól. „És akkor még nem beszéltünk az energiaárak emelkedéséről” – emelte ki, kiegészítve azzal, hogy mindig van fáziseltolódás a drágulást illetően.

Meglátása szerint a legnehezebb helyzetben az álláttenyésztés lehet, ugyanis a húsok áraiban a drágulás még nem igazán mutatkozik, és kérdéses, hogy mikor fogják tudni ezeket a tenyésztők érvényesíteni.

Egyelőre tehát

csak annyi látszik, hogy nagyon nagy a baj,

ami első reakcióként az állatlétszámra lehet negatív hatással. De az biztos, hogy az áraknak is emelkedniük kell, máskülönben az egész iparág tönkre fog menni – zárta szavait a titkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×