INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

üzemanyagár

élelmiszerár

állattenyésztés

pótsa zsófia

gabonaszövetség

Drasztikus élelmiszer-dráguláshoz vezethet a benzinhorror

Drasztikus élelmiszer-dráguláshoz vezethet a benzinhorror

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Az üzemanyagárak és az alapanyag költségek emelkedése miatt jelentős élelmiszerár-növekedés várható a következő hónapokban – mondta az InfoRádiónak a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Pótsa Zsófia hozzátette, az állattenyésztés nagyon nagy bajban van, a gazdák kénytelenek lesznek árat emelni, mert ha ezt nem teszik meg, akkor az egész iparág tönkre fog menni.

Az energiaárak drágulása a malomipart, a takarmányipart és a gabonafeldolgozó ipart sem kíméli, miközben az alapanyagárak igen jelentős mértékben megemelkedtek – hívta föl a figyelmet Pótsa Zsófia, aki szerint emiatt kettős présben van az ágazat, ami mind-mind jelentkezni fog a végső termékek áraiban is.

Példaként a lisztet említette, ami az alapanyagok miatt már bizonyos mértékben drágult, ráadásul a búzaárak azóta is csak emelkednek, amihez már az energiaárak növekedése is párosul, ezért további drágulás várható, ami bizonyosan begyűrűzik majd más termékek, például a kenyér árába. De ugyanez igaz a takarmányiparra is, ami szintén komoly energiafogyasztó iparág. A Gabonaszövetség titkára megjegyezte, a kukorica november–decemberi jegyzéseit illetően már 90 ezer forintos árról hallani, ami szintén jelentkezni fog a takarmányárakban, így előbb-utóbb a hús, a tej vagy a tojás, tehát az állati termékek árában is.

Pótsa Zsófia érdeklődésünkre elmondta, az alapanyagok árainál, a búzánál és a kukoricánál egyaránt,

50-60 százalékos emelkedésről lehet beszélni az előző év azonos időszakához viszonyítva,

míg a lisztnél és a takarmányoknál nagyjából 10 százalékosról, ami nagyon elmaradt az említett 50-60 százalékos drágulástól. „És akkor még nem beszéltünk az energiaárak emelkedéséről” – emelte ki, kiegészítve azzal, hogy mindig van fáziseltolódás a drágulást illetően.

Meglátása szerint a legnehezebb helyzetben az álláttenyésztés lehet, ugyanis a húsok áraiban a drágulás még nem igazán mutatkozik, és kérdéses, hogy mikor fogják tudni ezeket a tenyésztők érvényesíteni.

Egyelőre tehát

csak annyi látszik, hogy nagyon nagy a baj,

ami első reakcióként az állatlétszámra lehet negatív hatással. De az biztos, hogy az áraknak is emelkedniük kell, máskülönben az egész iparág tönkre fog menni – zárta szavait a titkár.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Drasztikus élelmiszer-dráguláshoz vezethet a benzinhorror
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018