eur:
391.18
usd:
365.58
bux:
68169.96
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Nem alakult ki pénzbehajtási hullám

Kevesebb eljárás indult idén, mint a gazdasági békeidőnek számító 2019-ben – írja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adataira hivatkozva a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet arra, hogy a válságos periódusokban sokan veszítik el állásukat, a megélhetés anyagi alapjai meginganak, emiatt az érintetteknek az is nehézséget okozhat, hogy kifizessék aktuális rezsiszámlájukat. Néhány hónappal a koronavírus okozta gazdasági krízis után azonban idehaza efféle jelenség egyáltalán nem tapasztalható.

A pénzükre váró cégek és magánszemélyek január eleje és szeptember vége között nagyjából 322 ezer alkalommal kérték a közjegyzők segítségét kintlévőségeik behajtásához. Tavaly az időszakos adat ugyan alacsonyabb volt, az elmúlt év azonban nem a legjobb viszonyítási alap: 2020-ban a behajtással foglalkozó vállalkozásoknak is a munka megszervezése volt a legnagyobb kihívás – jegyzik meg.

Sokkal beszédesebb, ha az idei esetszámot a válság előtti év azonos periódusának az értékével vetjük össze. Ebből pedig az látszik, hogy 2019 első kilenc hónapában 380 ezer alkalommal terelték jogi útra a követeléseiket a hitelezők. Ehhez képest az idei 322 ezer ügy 15 százalékos visszaesést mutat.

A közjegyzői kamara a lapnak ezt azzal indokolta, hogy a gazdaságban nem mutatkoznak a hanyatlás jelei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×