INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

bige lászló

nitrogénművek

műtrágya

földgáz

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.

Bige László: leállhat a műtrágyagyártás a Nitrogénműveknél

Infostart

A tulajdonos szerint nem kizárt, hogy a következő napokban bejelentik a termelés ideiglenes szüneteltetését.

Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágyagyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon.

A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását – közölte a Portfolióval Bige László tulajdonos.

Hozzátette: nem kizárt, hogy még ezen a héten vagy a jövő hét folyamán bejelentik a termelés ideiglenes leállását. Bige László szerint az egyetlen jó megoldás a termelés további folytatására az lenne, ha tavalyi nyári árakon kapna földgázt a Nitrogénművek a gáztározókból, azzal, hogy jövő nyáron ezt a mennyiséget visszaadja. Ebben az esetben folyamatosan 100 százalékos kapacitással működhetne a műtrágyagyár, és biztosított lenne a magyar gazdák ellátása.

Jelenleg az üzem kapacitása csupán 80-85 százalék. Bige László rosszindulatú pletykának és „fantáziálásnak” nevezte azokat a piacon elterjedt állításokat, amik szerint a Nitrogénművek azért fogta vissza a termelését, mert inkább a lekötött földgázt értékesíti a magas árak mellett ahelyett, hogy műtrágyát gyártana.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018