eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Káosz után fordulat a földgáz árában Európában

Erős kilengések közepette tovább csökkent a földgáz tőzsdei ára csütörtökön Európában, ami annak köszönhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felajánlotta, készek növelni a szállítást a gázpiacok stabilizálásának érdekében.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében csütörtök délután két órakor megawattóraként 101,3 euróba, azaz ezer köbméterenként 1214 dollárba került a földgáz. Kora reggel még 114,5 eurón is állt a jegyzés, ám délelőtt fél tízre gyorsan lecsúszott 81,8 euróig (980 dollárig), innen emelkedésnek indultak az árak, és dél óta 100 euró fölött, a 100 és 110 euró közötti sávban mozognak.

Szerdán teljes egészében eluralkodott a káosz és a pánik a TTF-en, délre pedig soha nem látott szintig - megawattóraként 161,5 euróra, azaz ezer köbméterenként 1936 dollárra - emelkedett az ár, majd lefordult és meredek csökkenő pályára állt.

A piacokat szerdán megnyugtatta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy online energetikai tanácskozáson kijelentette, a Gazprom orosz gázipari vállalat sohasem utasította el, hogy növelje az Európába irányuló gázszállításokat, ha erre vonatkozó kérés érkezett hozzá.

"Oroszország mindig is megbízható gázszállítója volt és marad fogyasztóinak a világ minden táján, Ázsiában és Európában egyaránt. Mindig is maradéktalanul teljesítette minden kötelezettségét. Mindig - és ezt szeretném hangsúlyozni" - fogalmazott az orosz elnök.

Jó ideje folyamatosan drágul minden energiahordozó - a szén, az olaj, a gáz és az áram -, miközben az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések növelik a keresletet a szűkös kínálati feltételek közepette. Elemzők szerint emellett az okok között klímavédelmi intézkedéseket, például a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő árát, valamint piaci spekulációkat is keresni kell.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×