eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Rendet rakna a kakaópiacon a kitermelés 60 százalékát adó két ország

Nemcsak a kakaó árának további emelését és a kakaóbab-termelők szegénységből való kitörését szeretnék elérni, hanem azt is, hogy visszaszoruljon a gyermekmunka az ágazatban.

Jelentős összefogást jelentettek be a kakaópiacon: Elefántcsontpart és Ghána közös erővel lépnek fel az iparágban tapasztalható problémák ellen, és az eddigi együttműködést ezentúl egy formális, új szervezet keretében valósítják meg – írja az Africanews alapján az Origo.

A kakaóárak emelkedését szeretnék elérni, ugyanis a szektorban dolgozó, nagyjából egymillió ember több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, vagyis napi kevesebb mint 1,2 dollárt keres. A világ csokoládépiacának mérete jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt, azonban a termelés néhány multinacionális vállalat kezében koncentrálódik.

Mindehhez tudni érdemes, hogy Elefántcsontpart adja ugyanis a világ teljes kakaókínálatának több mint 40 százalékát, míg Ghána legalább 20 százalékért felel.

A közös szervezet kutatással, az árak alakulásával, valamint a gyerekmunka visszaszorításával foglalkozik majd. A két ország már eddig is tárgyalásokat folytatott a vállalatokkal, hogy azok járuljanak hozzá ahhoz, hogy mérsékelhessék a szegénységet a kakaóbab-termelő farmerek körében – az új szervezettől e munka hatékonyabbá válását és az érdekérvényesítés kiterjesztését remélik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×