eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke előadást tart a 21 éves az utazó című magazin díjátadóval egybekötött konferenciáján a budapesti Párisi Udvar Hotel Budapestben 2019. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Flesch Tamás: Budapesten a foci-Eb sem hozta meg a várt áttörést a vendéglátásban

Vidéken a nyári hónapokban 80-90 százalékos a foglaltság a belföldi turizmusnak köszönhetően, Budapesten viszont nagyon kevés a külföldi vendég a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint.

A belföldi turizmus tekintetében teljesen pozitív a helyzet, különösen hétvégéken, de mióta az iskolának vége van, már a hétköznapokon is dübörög. A külföldi turizmusra sajnos nem lehet ezt elmondani – adott helyzetjelentést az infoRádióban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Belföldön a nyáron a legkedveltebb helyszín a Balaton, de a Tisza-tó is nagyon erős, vagy az olyan fürdőhelyek, mint Hajdúszoboszló, sőt most már a hegyekbe lévő kisebb panziók, magánszállások, szállodák is jól működnek. Más a helyzet azonban a nagyvárosokban, és elsősorban Budapesten, ahol a vendéglátósok és a szállásadók a koronavírus-járvány előtt szinte teljesen a külföldi turistákból éltek.

"Budapest egyelőre teljes egészében szenvedés, hiszen a külföldi turizmus csak nagyon csöpögtetve indult el.

A foci-Eb sem hozta meg azt az áttörést, amit mi vártunk,

és sajnos egyelőre a digitális európai Covid-igazolványon sem látszik, hogy ettől tömegében indulnának el az emberek" – mondta Flesch Tamás. A fővárosi szállodákban egyelőre átlagosan 15-20, van, ahol 30 százalékos a foglaltság, de ez a szokásos nyári 90 százaléktól nagyon messze van.

Ezzel szemben azokon a területeken, ahol a belföldi turizmus pörög, a hétvégéken biztos a telt ház, de havi szinten is június–augusztusban 80-90 százalékos foglaltság van az elnök szerint. Ott sem egyszerű az idegenforgalomban dolgozók élete azonban, ahol sok a vendég, mert hatalmas a munkaerőhiány.

"Nagyon hosszú volt ahhoz ez a járvány, hogy az emberek nagy része megmaradjon a szakmába. Ami kérdéses, hogy hányan fognak majd visszatérni.

Sokan egyelőre kívánnak, ezért a létező legnagyobb probléma munkaerőkérdés"

– mondta Flesch Tamás, és hozzátette, a Balatonon és a vidéki szállodák nagy részénél is bele kell jobban nyúlniuk a zsebükbe az üzemeltetőknek, hogy fizessék a béreket. A fővárosban ez egyelőre nem akkora gond, mert nincs annyi vendég, hogy toborozni kellene a munkaerőt.

Ahol viszont szükség van a dolgozókra, ott munkakörtől és országrésztől függően legalább 10-20 százalékos bérfejlesztést kellett megoldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×