eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kriston Zoltán postás autójába rakja az önkormányzat kézbesítésre váró csomagjait a nyíregyházi 1. számú postahivatal udvarán 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Tizenöt százalékos béremelés jön a legnagyobb közszolgáltató állami vállalatoknál

A hároméves megállapodás július elsején lép életbe, a cél az állami tulajdonú társaságok versenyképesebbé tétele a munkaerőpiacon. A Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy kemény tárgyalássorozaton vannak túl.

Évente átlagosan öt százalékos emelést követően 2023-ra 15 százalékkal nőnek meg a bérek az állami közszolgáltató vállalatoknál összese 152 milliárd forintból, ismertette Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A minisztérium sajtóközleményének tanúsága szerint társaságonként eltérő lehet az, ahogyan elérik három év alatt a végcélt. Míg

  • a MÁV-Volán Csoport 2022-ben és 2023-ban 10-5 százalékkal emeli a béreket, addig
  • a Magyar Postánál 2021-ben 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére.
  • A Nemzeti Vízműveknél dolgozók alapbére 2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban pedig 4 százalékkal emelkedik.

A közlemény hangsúlyozza: az állami vállalatoknál az elmúlt két évben sikerült megőrizni a munkahelyeket, az ellátásbiztonság és az alapvető közszolgáltatások zavartalanul működtek, egyben utal arra, hasonló, három éves megállapodás már 2017-ben is született.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elmondta: elsősorban alapbérfejlesztésről van szó, de

ahol a vállalat anyagi helyzete azt megengedi, ott további juttatások is kerülhetnek a megállapodásokba, többek között béren kívüli juttatások.

Mészáros elmondása szerint tárgyalási alappozíciójuk az volt, hogy az alapbéremelés elengedhetetlen, ezt sikerült is elérniük, igaz, ők magasabb emelést szerettek volna, bár csak 2021-re vonatkozó konstrukcióban.

Az egyes megállapodásokról elmondta:a MÁV-Volánnál még idén jelentős, több százezer forintos mértékű béren kívüli juttatásban részesülnek a dolgozók, 2022-ben aztán 10, 2023-ban pedig 5 százalékos bérfejlesztéssel érik el a 15 százalékot. A Magyar Posta dolgozói ezzel szemben évente kapnak béremelést, de idén részesülnek béren kívüli juttatásban is emellett.

A szakszervezeti vezető

nagyon nehéznek és elhúzódónak nevezte a tárgyalási sorozatot,

amelynek végén ide jutottak, mivel az állam eredeti álláspontja az volt, hogy a gazdasági helyzetre való tekintettel ebben az évben nem kívánnak bérfejlesztést végezni az állami tulajdonú vállalatoknál.

"Innen jutottunk el odáig, hogy sikerült a kormányzatot is meggyőzni arról, hogy a versenyképesség, a dolgozók jövedelmi viszonyainak szinten tartása, megőrzése és a megélhetési költségek biztosítása érdekében is szükség van arra, hogy már 2021-ben bérfejlesztésre van szükség" – fogalmazott az InfoRádióban Mészáros Melinda.

A megállapodás végrehajtását és az időközben fellépő gazdasági változásokat figyelemmel fogják kísérni a szakszervezetek, ha pedig szükséges, akkor újra fognak egyeztetni a megállapodás tartalmáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×