eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Süllő (Sander lucioperca) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumában 2020. január 2-án. A süllő kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazáson.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Sok-sok hal életével fizetünk a tisztább Balatonért

Uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty, ám az ő életesélyeik éppen attól romlottak a magyar tengerben, hogy az elmúlt évtizedekben javult a Balaton vízminősége.

Balatoni hal elnevezéssel uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty. A gyulai kolbász, a szegedi szalámi mellett a balatoni hal a múlt század elején a legelső élelmiszer-exportcikkeink egyike volt – emlékeztetett az InfoRádióban Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője; a süllőt jégen, mohába csomagolva, plombával a hátukon vitték el a bécsi piacra, össze nem keverendő az osztrák vagy az ukrán süllőszállítmányokkal.

A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a gazdasági szempontból jelentősebb halak tudatos halgazdálkodással történő szaporítására.

Mint Lévai Ferenc mondta, páratlanul finom a balatoni fogassüllő, nem véletlenül terjedt el a világban, csak nagyon nehéz hozzájutni. Az asztalunkra esetleg a régi tó főmedréből a vízszintsüllyesztéskor kikerült, ma már tógazdaságként működő halastavakból kerülhet.

A fogas melletti másik fontos hal a balatoni ponty

"A balatoni pontynak két fajtája van, a balatoni sudár, ami főként a Zalától lefelé őshonos, sodrófa hosszúságú attraktív hal, valamint a varászlói tükrös ponty, amit elődeink nemesítettek ki; tömör, vöröses húsú, zsírmentes halfajtáink" – mondta Lévai Ferenc. Szerinte

ugyanúgy büszkék lehetünk a halra, mint a tokaji aszúra, amit nem fogyasztunk minden nap, de megbecsüljük, tudjuk, hogy van.

Azt viszont egyértelművé tette, ha valaki a Balaton partján rendel magának egy fogast, azt nem ott fogták ki.

"A Balatonon nincs halászat, a horgászok által kifogott hal pedig csak a család asztalára kerülhet, kereskedelmi forgalomba nem. A Balaton-környéki halastavakból, a balatoni vízrendszerből azonban mégis kerülhet hal, ha szerencsénk van, de csak 1-2 százaléknyi a fogastermelés a Balaton környékén. A többi import, a Duna deltájából jön, illetve Kazahsztánból."

Még azt is elmondta, hogy a Balaton haleltartó képessége nagyságrendekkel kisebb, mint ötven éve.

"Ez annak tudható be, hogy nagyon gondosan és okosan a Balatonból minden létező szennyező forrást kiiktattak, még a tisztított szennyvíz sem folyik vissza, azt is kivezették, a tó vízminősége ugrásszerűen javult. A mezőgazdasági termelés is javarészt megszűnt, és ez a halak számára negatív. Vagyis a Balaton turisztikai és más szempontból előnyös víztisztulása a haltermelés szempontjából azt jelenti, hogy kevesebb a hal a Balatonban."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×