eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

MNB: az év végére elérjük azt, ahol 2019 végén voltunk

Hatszázalékos gazdasági növekedést prognosztizál a Magyar Nemzeti Bank 2021-re.

Az idén a magyar gazdaság csaknem 6 százalékkal bővülhet, így az év végére Magyarország megközelítheti a 2019 végén, azaz a járvány előtt elért szintet – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán.

Baksay Gergely hozzátette, tavaly a koronavírus-járvány második hulláma alatt a magyar gazdaság válságálló volt, ezért

úgy becsülik, hogy 2020-ban a magyar bruttó hazai termék 5-5,5 százalékkal csökkenhetett.

Az ügyvezető igazgató szerint ez európai uniós összehasonlításban kedvező adat, mivel az unió átlagában több mint 6 százalékkal eshetett vissza a gazdasági teljesítmény.

Baksay Gergely szerint mindez annak köszönhető, hogy eredményes volt a foglalkoztatás, és ezáltal a családok jövedelmének megvédése, valamint annak, hogy egészségügyi szempontból is megfelelő volt a védekezés.

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint az idei gazdasági növekedésnek, a kilábalásnak több pillére van: az egyik az oltási program, a másik, hogy a járvánnyal szemben ellenálló volt a munkaerőpiac, hiszen tavaly decemberben a foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót, úgy mint a járvány előtt. A kilábalás harmadik pillérét pedig a tavaly elindított és az idén tovább bővülő kormányzati és jegybanki programok alkotják. Példaként említette, hogy a napokban fizetik ki a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésének idei egyheti részét, illetve, hogy január 1-jétől bővültek a lakásépítési programok.

Az MNB szerepéről pedig kiemelte, hogy a jegybank már a járvány előtt is a gazdaságot támogató pénzügyi környezetet tartott fenn, tavaly pedig 5900 milliárd forintot – a GDP 12-13 százalékának megfelelő összeget – juttatott a gazdaságba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×