eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
2016. március 19-én Pekingben készített képen Jack Ma, az Alibaba, a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi vállalat társalapító elnöke részt vesz a Kínai Fejlesztési Fórumon. Lassan három hónapja, hogy eltűnt Jack Ma, az Independent szerint a milliárdost legutóbb október 24-én lehetett látni, amikor élesen bírálta a kínai állam gazdaságpolitikáját, és a kormányzat által működtetett bankrendszert, és reformokat sürgetett. A lap megjegyzi, hogy Ma a Twitter-oldalára sem írt semmit október eleje óta.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Kína legismertebb üzletembere is „túl közel merészkedhetett a Naphoz”

Hogyan vesztette el a türelmét a kínai kormány az ország legismertebb milliárdosával szemben?

Jack Ma, az Alibaba alapítójaként híressé vált kínai üzletember hajszálnyira volt a történelem eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátásának a megvalósításától, amikor októberben egy sanghaji konferencián a színpadra lépett. Az általa alapított, közvetlen az IPO előtt álló Ant Groupot akkoriban több mint 300 milliárd dollárra értékelték. Nyilvános részvénykibocsátása több milliárd dollárral növelte volna meg Ma amúgy sem csekély vagyonát, ezzel megerősítve pozícióját az ország leggazdagabb embereként.

A sanghaji konferencia után viszont nem egészen a tervek szerint alakultak a dolgok. Az Ant Group kibocsátását

a kínai hatóságok felfüggesztették, az Alibaba részvényei pedig eddigi legnagyobb egynapos esésüket (−13 százalék) produkálták

december 24-én, amikor a cég ellen eljárás indult annak állítólagos monopolista tevékenysége miatt.

Az Alibaba részvényárfolyama így mozgott augusztus óta

De mégis hogyan fajultak idáig a dolgok, mi volt a kiváltó oka a céget lavinaként érő kormányzati szabályozások sokaságának? – teszi fel a kérdést elemzésében a Concorde blog szerzője, majd a következőkkel magyarázza.

Bár egyéb tényezők is szerepet játszhattak, de egy dolog biztos: Jack Ma beszéde a sanghaji konferencián fordulópontot jelentett az üzletember és az országot irányító kommunista párt közötti viszonyban. Ennek elején azt mondta, hogy szerinte ez egy kritikus pillanat az ország pénzügyi rendszerének fejlesztésében, majd

húsz percen át kritizálta az ország törvényhozóit, a bankokat pedig zálogházaknak gúnyolta.

Beszédében az ország pénzügyi rendszerének szabályozóit „öregemberek klubjának”, míg a szabályzatokat innováció ellenesnek nevezte. De ahogy a görög mitológiában Ikarosz is visszazuhant a tengerbe, miután túl közel repült a naphoz, úgy Mat is gyorsan visszarántották a földre.

Az esemény után nem sokkal a kínai kormány koordinált támadást indított ellene. A Wall Street Journal által idézett források szerint a beszéden feldühödött Hszi Csin-ping elnök személyesen adta ki az Ant Group nyilvános részvénykibocsátásának felfüggesztésére a parancsot.

Változó idők

Az Alibaba és a társai nem tudtak volna ekkorára nőni jelentős kormányzati hátszél nélkül – jegyzi meg a cikk – fél évtizeddel később azonban megváltozni látszanak a politikai szelek. Peking egyre rosszabb szemmel nézi az évek óta virágzó technológiai óriások befolyását. Míg korábban a szabályozási kérdésekben elnézőek voltak velük a hatóságok, most soha nem látott ellenőrzés alatt állnak, az állam pedig nyilvánosan érvényesíti erőfölényét.

Jack Ma az Ant IPO felfüggesztése óta eltűnt a nyilvánosság elől. A milliárdos üzletember eltűnése igazán azonban csak akkor kapott nagy visszhangot, mikor az „Africa’s business heroes” nevű valóságshowban Lucy Peng, az Alibaba egyik ügyvezetője vette át a korábban bíróként betöltött szerepét. A show sztárjának tartott

Mat kivágták a promóciós videókból, fényképeit pedig eltávolították az oldalról. Mintha soha nem is szerepelt volna a műsorban.

Ma eltűnéséről természetesen azonnal megjelentek a vad spekulációk, miszerint már börtönben van valahol eldugva. Valószínűleg ezeknek az állításoknak nincs valóságalapja, azonban nem Jack Ma lenne az első befolyásos üzletember Kínában, akivel a kormány ilyen módon számol le. Az év elején behurcolták a kínai hatóságok Ren Zhiqiang milliárdos ingatlanmágnást, mert kritizálta Kína válaszát a koronavírusra. Szeptemberben 18 évre börtönbe került korrupció vádjával.

Az összeállításban szó esik mások mellett a techmilliárdosok és a Kínai Kommunista Párt viszonyáról, a nemzetközi trendekről, valamint arról, hogy mire számíthat Jack Ma birodalma a jövőben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×