eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Müller Cecília: eljött az idő, hogy nagyobb legyen a szigor

A tesztelésnek nincs kapacitáshatára, már az Országos Vérellátó Szolgálat is beszállt - derült ki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, jelenleg 104 ezer, influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre.

Már háromezernél is több koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban a friss járványadatok szerint, az operatív törzsnek így minden oka megvolt rá, hogy szerdán újra bejelentéseket tegyen online sajtótájékoztatóján, ráadásul szerdára virradóra újabb 43 beteg elhunyt.

(Részletes napi adatok itt.)

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetése során elmondta, a fertőzöttszám-emelkedéssel párhuzamosan emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

"A védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült, több lépcsőben áll rendelkezésre" - húzta alá. "Továbbra is az a vezérlő elv, hogy

a betegeket oda szállítják, ahol a szükséges ellátás a legmagasabb színvonalon érhető el"

- tette hozzá.

A második vonalban lévő intézmények némelyike is már belépett az ellátásba, ezek az egyetemi klinikák, de már budapesti egyéb intézményeket is bevontak a koronavírusos betegek gyógyításába.

A 43 elhunyttal kapcsolatban kijelentette, jellemzően több féle krónikus alapbetegségben szenvedtek.

Sajnálja, hogy több hírportál is átvette azt a hírt, hogy nincs meg a nyilvántartásban egy 68 éves koronavírusos elhunyt, miközben ez nem igaz.

"Kérem, hogy segítsük egymás munkáját, éppen elég feszültség gyűlik össze a világban, felesleges a feszültség mesterséges gerjesztése, szaporítása" - mondta még.

Az iskolai szünet tart, ezért az iskolákban tervszerűen zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás, a katonaságot is bevonták ebbe.

A tesztelési kapacitás "folyamatosan nő" Müller Cecília szerint, örömmel tájékoztatott arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi vizsgálatokat végzők közé.

"Semmilyen kapacitási határ nincsen, akinek szüksége van rá, mindenkinél elvégezzük a vizsgálatokat, természetesen térítésmentesen, járványügyi érdekből"

- emelte ki.

Vizsgálják a különböző szociális intézményeket, arra törekednek, hogy ne jusson be a vírus oda, elsősorban izolációval próbálnak küzdeni.

"Jelen pillanatban az 1600 intézmény közül 96 érintett, 6 olyan van, amely az első hullámban is érintett volt, ugyanakkor a gondozottaknak csak 6 százaléka érintett. Ez lefordítva azt jelenti, hogy

100 intézmény közül 94-be nem került be a második hullám során a vírus"

- jelezte.

A gondozók között eddig összesen egy pozitív esetet találtak.

Ismét szólt az influenzaoltások beadatása mellett is, de azt is kérte, mindenki legyen türelmes; aki igényelte, meg fogja kapni. Az itthon gyártott oltást kapják a felnőttek és a nagyobb gyermekek, az importoltás jár a 3 éven aluli gyermekeknek - tisztázta.

"Jelenleg 104 ezer vakcina áll rendelkezésre" - számszerűsítette a készletet, a szám nem alacsony, mégpedig azért nem, mert január vége, február eleje az influenza "főszezonja". Az oltás pedig idén térítésmentes - zárta gondolatait.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese jelezte, újra változtak egyes járványügyi szabályok, többek között a karanténkötelezettség szabályai is azok számára, akik külföldről hazatérve kényszerülnek karanténba. A mentességet lehetővé tévő tesztelés szabályait is pontosították.

Emelkedtek a helyszíni bírságok összeghatárai is a szabályszegők számára - tette hozzá. A legmagasabb összeg immár 150 ezer forint.

Az elmúlt napon 68 rendőri intézkedés történt járványügyi szabályok megszegése miatt, ezek közül 12 volt tömegközlekedési eszközökön a helytelen maszkhasználat miatt.

11 556 karanténellenőrzés történt az elmúlt napon.

Kérdések - válaszok

- Az operatív törzs megvizsgálja-e a Magyar Orvosi Kamara védekezéssel kapcsolatos javaslatait?

- Igen, köszönjük neki. Néhányat már meg is valósítottuk. Vizsgáljuk, hogy a meglévő szabályokat miképpen lehet érvényre juttatni, betartásukat kikényszeríteni. Úgy vélem, itt az idő, hogy erőteljesebben szerezzünk érvényt a szabályoknak, ehhez minden javaslatot befogadunk a kamarától is.

InfoRádió: - Mi a helyzet a csabrendeki szociális otthonban?

- Nagy számban igazoltak pozitív személyeket. Az ápolók száma 135 fő, 55-en lettek pozitívak. 214 gondozott is megbetegedett, ez a többség, rendkívül magas szám. Ez egy idősotthon egyik telephelye. Dolgozói oktatás zajlott le a járványügyi szabályokkal kapcsolatban. Védőeszközből van elég az otthonban, a fertőtlenítő nagytakarítás folyamatos, igénybe vesszük a honvédség segítségét ehhez. Csak dicsérni tudom az intézmény erőfeszítéseit az elmúlt napokban. A megfelelő egészségügyi ellátás mindenki számára rendelkezésre áll, és naponta kétszer hőmérőznek minden érintettet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×