eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Felpörgetheti a hitelpiacot a kormány lakástámogatási akciója

Banki számítások szerint a 3 milliós támogatáshoz kell 3 millió forintnyi önrész is, ezt teremthetik elő sokan olcsóbb hitelekből. Kérdés, milyenből.

A bankok - főképp az OTP és a Takarékbank - azt várják, hogy akik élnek a lakásfelújítási támogatás lehetőségével, a felük hitelt is felvesz hozzá - írja a Világgazdaság. A bankok reménykednek is ebben, ami arra alapozódik, hogy bő 1,7 millió család igényelhet a támogatást, felülről nyitott kerettel.

Az persze kérdés még, a konstrukció milyen hiteltermékkel kapcsolódik össze.

  • Az OTP szerint nagyobb beruházás esetén olcsóbb, jelzálog-fedezetű hiteleket kell tudni nyújtani, ám a fogyasztás inkább a gyors személyi hitelek felé fordulhat, készül is rá az OTP 2021 januárjától.
  • Az MKB szerint 4-6 milliós sávban lehet sláger a szabad felhasználású hitel.
  • A Takarékbank szerint viszont épp a magasabb kamat miatt a fogyasztók el fogják kerülni a személyi hiteleket.
  • A Budapest Bank úgy látja, jelzáloghitel helyett személyi kölcsönök felé fordulnak az emberek.

Mint ismert, a legalább egy gyermeket nevelők a támogatást visszatérítésként kaphatják meg: mégpedig a számlákkal igazolt költségek 50 százalékát, maximum 3 millió forintot. Mindez az MKB szerint azt feltételezi, hogy a lehetséges 3 milliós támogatáshoz a jogosultnak rendelkeznie kell hatmillió forinttal, amihez sokaknak kellhet hitel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×