eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 26-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az elmúlt 100 évben a magyar gazdaságnak már ötször kellett újrakezdenie

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának legfrissebb, az 1920–2020 Tízszer tíz év számokban – Magyarország elmúlt 100 évének gazdaságtörténete című kiadványa.

A most megjelent kiadvány gazdaságtörténeti kontextusban vizsgálta meg a magyar történelem egyik legszomorúbb napjának, a trianoni békediktátum 1920. június 4-én megtörtént aláírásának következményeit, amikor is Magyarország területének több mint 70 százalékát, népességének kétharmadát, ipari termelésének és élelmiszeriparának pedig csaknem 50 százalékát vesztette el.

A kötetet a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mutatta be, aki elmondta, hogy

az elmúlt 100 év ugyanakkor számos területen jelentős előrelépést hozott Magyarország számára:

a várható élettartam megduplázódott, a foglakoztatásban, a lakáskörülményekben és az iskolai végzettség területén is jelentős javulás ment végbe.

Virág Barnabás közölte, a kötet egyik fontos megállapítása, hogy a geopolitika időről időre komoly hatással van a magyar gazdaság működésére. Ezt támasztja alá, hogy a trianoni békediktátummal együtt

az elmúlt 100 évben a magyar gazdaságnak már ötször kellett újrakezdenie.

„Többször ennek politikai okai voltak, a második világháború, az '56-os események, majd a rendszerváltás, de volt, hogy gazdaságpolitikai, illetve globális világgazdasági események okozták az újraindítás igényét, ami a 2010-es évtized jelensége” – fogalmazott.

Virág Barnabás azt is elmondta hogy a magyar gazdaságpolitika az elmúlt 100 évben, de főként az utóbbi két évtizedben egy másik folyamatosan visszatérő dilemmával is szembesült: ez a kérdés mindig az volt, hogy

belső erőforrásokra vagy külső finanszírozásra alapozzák-e a fejlődést?

A kötetben bemutatják, hogy a gyorsabb növekedési periódusokat külső forrásokra építve érték el, ennek következtében azonban jelentősen nőtt a külső eladósodottság. Ezeket a periódusokat mindig a kiigazítás követte, amely visszavetette a növekedést.

Az MNB alelnöke kiemelte, hogy a 2010-es évtized teljesen új megoldást hozott Magyarország számára, mert úgy ért el az ország magas gazdasági növekedést, hogy közben csökkentek az ország külső adósságai. Emellett a 2010 és 2019 közötti időszak azért is kivételes időszak Magyarországon – mondta Virág Barnabás –, mert ez az elmúlt 100 évben ez volt eddig az egyetlen egyensúlyi felzárkózási periódus, amelynek eredményeként a magyar gazdaság erős és megfelelő alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy sikeres helyreállást valósítson meg a koronavírus-járvány utáni időszakban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×