INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

cigánymártás

rasszizmus

német

élelmiszer

Mohács, 2019. november 5.Feldarabolt sertéshús az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson 2019. november 5-én.

El kell búcsúzni a cigánymártás elnevezéstől

Infostart / MTI

A német gyártó a rasszista termékelnevezések körüli viták miatt döntött így.

Magyaros paprikamártásra változtatja cigánymártás termékének elnevezését egy német gyártó a rasszista nevek és elnevezések körüli viták miatt - írták hétfőn német hírportálok.

A Bild am Sonntag című lap összeállítását ismertető beszámolók szerint a német cég anyavállalatánál, az egyik legnagyobb nemzetközi élelmiszeripari társaságnál úgy ítélik meg, hogy a cigánymártás (Zigeunersauce) elnevezés

"negatív értelmezést kaphat",

ezért néhány héten belül új címkével, magyaros paprikamártás (Paprikasauce Ungarische Art) névvel forgalmazzák a terméket.

A Német Szintik és Romák Központi Tanácsa (Zentralrat der Deutschen Sinti und Roma) üdvözölte a döntést. Helyes, hogy a gyártó reagált a sok panaszra - nyilatkozott Romani Rose, a szervezet elnöke, rámutatva, hogy a cigány kifejezés a többségi társadalom által választott és leegyszerűsítő előítéletekkel, klisékkel terhelt elnevezés, amelyet "diszkriminatív volta miatt a kisebbség legtöbb tagja elutasít".

Hozzátette, hogy Németországban és szerte Európában erősödik a szintikkel és romákkal szembeni ellenségesség, ezért

nem éppen a cigánypecsenye vagy a cigánymártás elnevezés megváltoztatása a legsürgetőbb ügy.

Sokkal fontosabb a szövegkörnyezettel, kontextussal együtt értékelni az olyan kifejezések használatát, mint a cigány, például amikor "nyilvánvalóan sértő szándékkal skandálják labdarúgó stadionokban azt, hogy 'cigány' vagy 'zsidó' " - mondta a németországi szinti és roma közösségeket összefogó szervezet vezetője.

A húsételekhez használt csípős mártás elnevezésének megváltoztatását már 2013-ban is követelte egy szintiket és romákat képviselő németországi civil szervezet valamennyi német gyártótól. A most változtatásra készülő társaság akkor elutasította a követelést. Azonban az utóbbi hónapokban amerikai hatásra felerősödött a rasszista vagy rasszista áthallású, illetve a gyarmatosító múltból származó nevek, elnevezések - például utcanevek - körüli közéleti vita Németországban.

Nyitókép: MTI/ Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018