INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

richter gedeon

orbán gábor

árbevétel

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a Budapesti Értéktőzsde kereskedését indító csengetésén 2019. november 22-én. Az értéktőzsdén huszonöt éve kezdték meg a kereskedést a társaság részvényeivel.

A tavalyihoz hasonló árbevételt vár idén a Richter

Infostart / MTI

Az iparág nem tudta függetleníteni magát a járvány okozta hatásoktól, nem profitált a szegmens vállalatainak túlnyomó része - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a gyógyszeripari vállalat idei első fél évét értékelve.

Orbán Gábor elmondta, idén februárban még 3 százalékos növekedéssel számoltak, mostanra nyilvánvaló, hogy ez nem tartható a koronavírus-járvány hatásai miatt. Bekövetkezett az, amire az első negyedévet követően számítottak: a márciusban tapasztalt, a korlátozások bevezetését követő kezdeti jelentős gyógyszerkereslet drasztikusan visszaesett - tette hozzá, megjegyezve, hogy mindez az általános gazdasági helyzet romlásából is fakad.

A legfőbb piacok között kiemelte:

  • az amerikai piacot, ahol a 20 százalékos éves növekedést tarthatónak nevezte dollárban kifejezve.
  • Rubelben az orosz piac 3 százalékkal nőhet, a nyugat-európai piacokon euróban 3 százalékos csökkenést várnak.
  • A gyógyszergyártás árbevétele 2 százalékkal emelkedhet idén csoport szinten, euróban kifejezve, ugyanakkor a nagykereskedelmi szegmensben nem várnak bővülést.

Kitért arra is, hogy az iparág nem tudta függetleníteni magát a járvány okozta hatásoktól, nem profitált a szegmens vállalatainak túlnyomó része. Néhány esetben jeleztek az elemzői várakozásokkal egyező eredményt.

Az idei eredményeket értékelve kiemelte:

a Richter második negyedéves adózott eredménye új negyedéves rekordot jelentett.

A pozitív hatások között említette, hogy a kedvező árfolyamkörnyezet 16,2 milliárd forinttal növelte az első féléves konszolidált árbevételt.

Az idei első fél évben először fordult elő, hogy a gyógyszergyártás árbevételének növekedése megelőzte a nagykereskedelem árbevételének növekedését. Minden piacon nőtt a cég árbevétele forintban kifejezve, és történelmi jelentőségű, hogy az amerikai lett a legnagyobb forgalmú piaca a cégnek (közel 53 milliárd forint árbevétel, +64,3 százalék) - ismertette a vezérigazgató. A Richter originális, cariprazine hatóanyagú antipszichotikumából 8 milliárd forint egyszeri mérföldkő bevételt könyveltek el az amerikai piacon, miután a gyógyszer (Vraylar) árbevétele a második negyedévben átlépte az 1 milliárd
dolláros határt.

A negatívumok között említette, hogy a méhmióma kezelésére szolgáló Esmya értékesítése megállt az európai gyógyszerügynökség kockázatelemző bizottságának újabb vizsgálata miatt. A vizsgálat eredményét őszre várják, ami a további irányt kijelöli erre az évre, nem zárható azonban ki az idei nulla árbevétel sem a gyógyszerből. A nyugat-európai piacot negatívan érintette az Esmya mellett a Bemfola forgalomkiesése is, mivel a termékenységi központok többsége a világjárvány miatt majdnem három hónapon keresztül zárva tartott.

Az orosz piacon a tavalyi áthúzódó árcsökkentési hatások a következő negyedévet is kedvezőtlenül érintik, ahogy az ottani nagykereskedelmi piac folyamatos átalakulása is. Kínában pedig törölték a Cavintont a támogatott készítmények listájáról.

Orbán Gábor köszöntötte Bogsch Eriket, aki éppen

50 éve lépett be a Richterhez (akkori nevén Kőbányai Gyógyszerárugyár), jelenleg az igazgatótanács elnöke, korábban pedig 25 éven át volt a Richter vezérigazgatója.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közölt gyorsjelentés szerint az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén a második negyedévben, a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 32,2 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 79,4 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 14,5 százalékos emelkedéssel 137,3 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7150 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Rihter Q2 Orbán Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018