eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

Átrendezte a szabadságokat a járvány

Idén sokan felhasználták, vagy kényszerültek felhasználni a szabadságuk nagy részét a járvány miatt, ezért nyáron kevesebb időre tudnak majd elmenni pihenni.

A kijárási korlátozás időszakában, illetve, amikor felfutóban volt a járvány, olyan sokan voltak szabadságon Magyarországon, mintha tombolt volna a nyár – mondta az InfoRádiónak a Portfolio gazdasági hírportál munkatársa, Hornyák József.

A márciusi-áprilisi szabadságolások gyakorlatilag megfeleltek a júliusi-augusztusinak,

sőt, talán egy kicsit meg is haladták azt. Áprilisban a foglalkoztatottak 12 százaléka volt szabadságon, miközben ebben az időszakban általában két százalék körüli a szabadságolási arány.

Ennek elsősorban az az oka, hogy rengeteg gyárban leállt a termelés a járvány alatt, csökkent a külső kereslet, megszakadtak a beszállítói láncok. Általánosságban nem kellett olyan sokat termelni és az egészségi előírásokat is be kellett tartani, ami megnehezítette a gyártást. Ennek látható jele volt, hogy áprilisban bezuhant az ipari termelés, 32 százalékos visszaesést tapasztalhattunk.

A vállalatok nagy része átmeneti, kényszer-, vagy fizetés nélküli szabadságra küldte az alkalmazottakat. Hornyák József szerint ez volt a jobbik eset, hiszen a cégeknek komoly leépítésekről is dönteniük kellett. A márciusi-áprilisi időszakban 150-160 ezer munkavállalótól váltak meg a vállalatok, ez tehát egy nagyon nehéz időszak volt a hazai munkaerőpiacon, a szerencsésebbek megúszhatták egy szabadságolással. Voltak, akik önszántukból választották a szabadságot, például azért, mert otthon kellett maradniuk az iskoláskorú gyermekükkel, a digitális oktatás időszakában vigyázni kellett rájuk, tanítani kellett őket.

Általánosságban elmondható, hogy idén sokan felhasználták, vagy kényszerültek felhasználni a szabadságuk nagy részét, emiatt nyáron kevesebb időre tudnak majd elmenni pihenni. Még májusban is a dolgozók 7 százaléka volt szabadságon, miközben az elemzők ilyenkor is általában 2 százalék alatti rátát szoktak látni.

A vendéglátói szektor a járvány egyik legnagyobb vesztese

A szállodákat átmeneti időre be kellett zárni, a munkavállalókat jobb esetben szabadságra küldték, rosszabb esetben leépítették, a heti munkaórák száma 10 órával csökkent a vendéglátásban. A feldolgozóiparban is csaknem 4 órával csökkent a ledolgozott órák száma májusban, de a gyárak még mindig nem tudták felpörgetni a termelést a válság előtti időszakra.

Hornyák József arról is beszélt, hogy amíg a koronavírus járvány előtt a munkavállalók 2-3 százaléka dolgozott otthonról, addig márciusban megközelítette a 8 százalékot, áprilisban pedig meghaladta a 16 százalékot a home office-ban dolgozók aránya. Májusban is kifejezetten magas szinten, 17 százalék körül stabilizálódott azoknak az aránya, akiknek nem kellett bejárni dolgozni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy home office-ban is hatékonyan el lehet végezni a munkát. Számos iparágban olyan változásra lehet számítani, ahol a napi szintű irodai munkavégzést, esetleg heti csak 3-4 bejárós nap követheti, 1-2 napot pedig tartósan is otthonról dolgozhatnak majd a munkavállalók a következő időszakban - mondta a Portfolio munkatársa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×