INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

bankkártya

készpénz

money.hu

Készpénz kontra bankkártya – itt vannak az adatok

Készpénz kontra bankkártya – itt vannak az adatok

Infostart

Öt év alatt az egy bankkártyás vásárlásra jutó összeg 17 százalékkal, közel 7700 forintra emelkedett, a készpénzfelvételek száma csökkent, összegük mégis 32 százalékkal emelkedett.

Folytatódik a bankkártyák térnyerése, ebben pedig a koronavírus-járvány is szerepet játszhatott. A kártyás fizetéseknek ugyanis az online kereskedelem járványhelyzet során látott felpörgése is lökést adott. Naponta átlagosan több mint 2,5 milliószor vásároltak a magyarországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedévben a jegybank adatai szerint, ezeknek a vásárlásoknak az értéke pedig napi átlagban 19,5 milliárd forint volt.

A money.hu összeállításából kiderül, a hivatalos jegybanki statisztikák szerint 2015 első három hónapjában alig több mint 6500 forint jutott egy bankkártyás vásárlásra, idén viszont már 17 százalékkal több, majdnem 7700 forintnál járt ez az összeg.

„A money.hu bankkártya- és bankszámla-kalkulátorait használók körében is népszerűbbé vált a bankkártyázás, a különböző bankszámlacsomagok iránt érdeklődők átlagosan havi 55 ezer forintot költenének bankkártyával, ami kétszázalékos növekedésnek felel meg a januári átlagértékhez képest – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. – A bankkártyás forgalom növekedése mindenképpen jó hír, hiszen az elektronikus csatornák használata hatékonyabb és olcsóbb, mint a készpénzezés. A legfrissebb adatokból azonban kirajzolódik egy kedvezőtlen eredmény: a készpénzfelvételeknél is növekedés látható.”

Bár a készpénzfelvételek száma csökkent, értékük ugyanakkor nőtt: az első negyedévben napi átlagban közel 23 milliárd forintot tett ki ez az összeg, ami 32 százalékkal haladja meg az öt évvel korábbi értéket.

A készpénzfelvételeknél látható növekedés is szerepet játszik abban, hogy a készpénzállomány továbbra is nagyon magas szinten van. A készpénz fenntartása pedig százmilliárdos költséget jelent, azaz jelentős összeget lehetne spórolni országos szinten a készpénz visszaszorításával. Aki csak teheti, inkább vásároljon bankkártyával és a netbankon, mobilbankon keresztül intézze inkább a pénzügyeit, például a közüzemi számlák befizetését.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a bankszámla, a bankkártya mekkora költséget jelent pontosan. A money.hu tapasztalatai szerint a bankkártyát használók körében például egyre többen tudatosan választják azokat a hitelkártyákat, amelyek kedvezményt vagy kedvezményeket biztosítanak, de sokan vannak, akik évek óta olyan bankszámla-konstrukciót használnak, amelynél már akár az adott banknál is vannak korszerűbbek, alacsonyabb díjakkal használhatóak.

Éppen ezért lényeges tudni, hogy van-e a saját vagy egy másik banknál kedvezőbb konstrukció. Emellett a bankkártya-költségeken is lehet faragni. A money.hu bankszámla-kalkulátora szerint átlagos használatnál a legkedvezőbb csomagok kezdetben akár ingyenesen elérhetőek, de később is csak évi 3-5 ezer forintos költséget rónak az érintettekre. Ezzel szemben akadnak 20-25 ezer forintos éves kiadással járó bankszámlák is.

Ráadásul a banki átutalások kedveltsége fokozódhat a jövőben, miután március elején elindult az azonnali átutalási rendszer, amelynek keretében a maximum 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal befutnak a címzetthez. Tovább növelheti az azonnali átutalás népszerűségét, hogy bevezetése óta már nemcsak bankszámlaszámra, hanem regisztrált e-mail-címre, telefonszámra vagy adószámra is indíthatók az utalások. Ráadásul a rendszer újabb lehetőségekkel egészül ki a következő időszakban, amelyek szintén az elektronikus pénzforgalom további bővülését eredményezhetik.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018