eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Diákok ebédelnek a nyíregyházi Görögkatolikus Általános Iskola ebédlőjében 2014. május 9-én. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kemény lépésekre kényszerültek a közétkeztető cégek

A gazdaság és az egészségügy lassú újraindulásával éledezik a közétkeztetési piac is, a tavaszi durva leépítések nyomán pár cég már újra toborozna. Ugyanakkor tartanak a járvány újabb hullámától.

Több száz embert kirúgtak a tavasszal szinte teljes piaci összeomlást elszenvedő közétkeztető cégek, néhányan azonban most ismét toboroznak, bár messze nem állt még helyre egyik piacuk sem - írta elemzésében a G7.hu. Az iparág még a vendéglátás szektoron belül is durva leépítésekre kényszerült már a NAV adatbázisa alapján is:

a legnagyobb 15 piaci szereplő átlagosan ötödével csökkentette áprilisra a saját dolgozói állományt, de volt olyan cég, ahol 25-30 százalék fölött esett az állomány.

Mivel az ágazat erősen támaszkodik a kölcsönzött dolgozókra is, a valós elbocsátási hullám ennél is nagyobb lehetett.

A lapnak az egyik legnagyobb piaci szereplőnél úg nyilatkoztak, hogy – bár az áprilisi adóhatósági adatok alig 10 százalékos visszaesést mutatnak csak – a saját és kölcsönzött munkaerő létszáma jelenleg mindössze fele a márciusinak. Sok cégnél a nyugdíjas munkavállalóktól is megváltak vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket, ahogy az is gyakori, hogy a megmaradt dolgozókat is csak támogatott, rövidített munkaidőben tudják foglalkoztatni.

Ez annak fényében nem is meglepő, hogy ezen cégek szinte összes piaca összeomlott a járvány miatt:

  • a kórházkiürítés a betegélelmezést nullázta le,
  • az iskoláké a menzákat,
  • a home office és a gyárbezárások a munkahelyi étkeztetést vetették vissza drámaian.

Volt olyan piaci szereplő, akinél március-áprilisban a korábbi negyedére esett vissza a bevétel. A cégek szerint egyébként a kormány döntésével ellentétben sok önkormányzatnál nem szervezték meg a karantén alatti iskolai és az időskorúak étkeztetését, és többségüktől vagy semennyi, vagy indokolatlanul kevés megrendelés érkezett.

A kilátások sem túl biztatóak a lap szerint mivel a bölcsődékben, óvodákban még mind közel harmadával marad el a szokottól a rendelésállomány, a nyári szünet pedig az iskolai menzáknál holtszezon. A kórházak újraindulása még nem érezteti a hatását a piacon, ahogy az irodisták elhúzódó home office-a sem kedvez a munkahelyi menzák újraindításának. A Hungastnál például a gyermekétkeztetési és a szociális divízió jelenleg nagyjából 30 százalékon működik, a gyárak, üzemek beindításával a munkahelyi étkeztetésben viszont már az egy évvel korábbinak 50-60 százaléka a forgalom.

Ezt egyelőre a meglévő munkavállalói állománnyal még tudják kezelni a cégek - bár van, ahol már most is keresnek embereket -, de a reményeik szerint szeptembertől felfutó rendeléseknél már gondok lehetnek a létszámmal is. Persze ehhez az is kell, hogy ne legyen újabb járványhullám és emiatt ismét közintézmény -bezárás. A lap szerint egy ilyen forgatókönyv valószínűleg rengeteg olyan vállalatot is megroppantana, amely a járvány első körét még túlélte.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×