eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Újabb fejlemény a Mol-INA ügyben

Elkészült a horvát kormány megrendelésére készített értékelés az INA olajipari társaságról.

Felgyorsulhatnak a Mol és az INA közötti tárgyalások a horvát olajcég sorsáról, miután a Bloomberg értesülése alapján a horvát kormány megkapta az olajtársaság értékeltségéről szóló elemzést a Lazard befektetési bank szakértőitől - írta keddi számában a Világgazdaság. A szomszéd ország már régóta vissza szeretné szerezni a Mol birtokában lévő 49 százalékos részvénypakettet, az ügy pedig ugyancsak régóta terheli a két ország viszonyát is.

A részvénycsomag értéke ugyancsak hosszas viták tárgya, ezért is vált szükségessé egy alapos vizsgálattal alátámasztott árbecslés, amivel még 2019 augusztusában bízták meg a Lazardot, azonban a járvány miatt nem tudta tartani a március végi határidőt. A lap szerint az INA tőzsdei kapitalizációja alapján 2,1 milliárd dollár adódna a Mol 49 százalékos üzletrészére, azonban az alacsony közkézhányad miatt ez nem igazán reális. Pletser Tamás, az Erste olajipari szakértője szerint közelebb lehet a valósághoz az EV/EBITDA-alapú becslés, amely szerint

jelenleg 400-500 millió dolláros értéket képviselhet a magyar társaság INA-pakettje.

Az értékbecslés elkészülése azonban nem jelenti azt, hogy sikerül is rendezni a két cég viszonyát. Kérdéses ugyanis, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági bizonytalanságok és nehézségek mellett lenne-e pénze a horvát kormánynak az akvizícióra. Talán ennek is betudhatóan született a közelmúltban az a javaslat Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának korábbi elnöke részéről, hogy részvénycserével rendezzék a két cég viszonyát.

Az Erste azonban a patthelyzet fennmaradását valószínűsíti.

Gaál Gellért, a Concorde elemzője szerint mindenesetre a Mol alkupozícióit erősíti, hogy a washingtoni választott bíróság döntése értelmében a magyar társaság több százmilliós, legjobb esetben akár egymilliárd dolláros kompenzációra is számíthat a horvát kormánytól.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×