eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója beszédet mond a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG ügyvezető igazgatójával az 1,2 milliárd euróból (390 milliárd forint) létrehozandó poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződések aláírásán a budapesti Four Seasons Hotelben 2018. szeptember 12-én. A beruházás 200 munkahelyet teremt majd a Borsod-megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Horvátország tavasszal kivásárolná a Molt

Áprilisra készül el a horvát kormány ajánlata a az INA 49 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról.

Pontot tenne a horvát kormány a régóta húzódó vita végére a Mollal. Április második felében elkészülhet a horvát kormány ajánlata arról, hogy mennyiért vásárolnák vissza a magyar olajipari cégtől az INA-ban birtokolt részvényeket - nyilatkozta a Népszavának Tomislav Ćorić horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter Zágrábban.

A horvát kormány tavaly októberben adott megbízást a New York-i Lazard befektetési banknak a tranzakció előkészítésére.

A Mol-csoport jelenleg az INA részvények több mint 49 százalékával rendelkezik, amelyeket 2003 óta több részletben vásárolt meg mintegy 1,8 milliárd dollárért. 2009-ben az akkori horvát kormánnyal megegyezve a Mol az irányítást is átvette az INA fölött. Zágráb évekkel ezelőtt bejelentette, hogy a Molt ki szeretné vásárolni.

A horvátok szerint eleve nem tisztességes úton, hanem horvát politikusok, köztük Ivo Sanader akkori kormányfő megvesztegetésével jutott irányító helyzetbe a Mol. A zágrábi bíróság a múlt decemberben mind Sanadert, mind Hernádi Zsolt Mol vezért bűnösnek találta és első fokon szabadságvesztésre ítélte. Utóbbi továbbra is visszautasítja a vádakat, mondván a magyar hatóságok már felmentették a korrupció vádja alól, független nemzetközi szakértők szerint pedig a horvátországi ügyészi eljárás elfogult volt és a hozzáértés teljes hiányáról tanúskodott.

A Mol emellett 2013-ban döntőbíráskodást kezdeményezett befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos kötelezettségeit. A tét a Mol egymilliárdos követelésének teljesítése. A vitarendezési eljárás időközben lezajlott, és a döntés Tomislav Ćorić miniszter várakozása szerint még az idén megszületik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×