INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

mol

ina

vita

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója beszédet mond a ThyssenKrupp Industrial Solutions AG ügyvezető igazgatójával az 1,2 milliárd euróból (390 milliárd forint) létrehozandó poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződések aláírásán a budapesti Four Seasons Hotelben 2018. szeptember 12-én. A beruházás 200 munkahelyet teremt majd a Borsod-megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában.

Horvátország tavasszal kivásárolná a Molt

Infostart

Áprilisra készül el a horvát kormány ajánlata a az INA 49 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról.

Pontot tenne a horvát kormány a régóta húzódó vita végére a Mollal. Április második felében elkészülhet a horvát kormány ajánlata arról, hogy mennyiért vásárolnák vissza a magyar olajipari cégtől az INA-ban birtokolt részvényeket - nyilatkozta a Népszavának Tomislav Ćorić horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter Zágrábban.

A horvát kormány tavaly októberben adott megbízást a New York-i Lazard befektetési banknak a tranzakció előkészítésére.

A Mol-csoport jelenleg az INA részvények több mint 49 százalékával rendelkezik, amelyeket 2003 óta több részletben vásárolt meg mintegy 1,8 milliárd dollárért. 2009-ben az akkori horvát kormánnyal megegyezve a Mol az irányítást is átvette az INA fölött. Zágráb évekkel ezelőtt bejelentette, hogy a Molt ki szeretné vásárolni.

A horvátok szerint eleve nem tisztességes úton, hanem horvát politikusok, köztük Ivo Sanader akkori kormányfő megvesztegetésével jutott irányító helyzetbe a Mol. A zágrábi bíróság a múlt decemberben mind Sanadert, mind Hernádi Zsolt Mol vezért bűnösnek találta és első fokon szabadságvesztésre ítélte. Utóbbi továbbra is visszautasítja a vádakat, mondván a magyar hatóságok már felmentették a korrupció vádja alól, független nemzetközi szakértők szerint pedig a horvátországi ügyészi eljárás elfogult volt és a hozzáértés teljes hiányáról tanúskodott.

A Mol emellett 2013-ban döntőbíráskodást kezdeményezett befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos kötelezettségeit. A tét a Mol egymilliárdos követelésének teljesítése. A vitarendezési eljárás időközben lezajlott, és a döntés Tomislav Ćorić miniszter várakozása szerint még az idén megszületik.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018