INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

hernádi zsolt

mol

elfogatóparancs

szlovákia

alkotmánybíróság

mol

ivo sanader

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én.

A Mol-vezér javára döntött a szlovák alkotmánybíróság

Jogsértőnek találta a Mol elnök-vezérigazgatója elleni elfogatóparancs kiadását a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság. A taláros testület megállapította, hogy a főügyészség 2015-ben nem folytatott előzetes vizsgálatot az ügyben, amivel megsértette Hernádi Zsoltnak az igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait.

Jogosnak ítélte a szlovák alkotmánybíróság Hernádi Zsolt egy korábbi panaszát, amelyet az ellene Horvátországban még 2015-ben kiadott elfogatóparancs szlovákiai végrehajtásával kapcsolatban adott be a bíróságra. A legmagasabb szintű szlovák jogi instancia kimondta, hogy

a szlovák főügyészség megsértette a Mol elnök-vezérigazgatójának az igazságos eljárásra és jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait.

A Pozsonyban székelő vádhatóság azt követően intézkedett, hogy a horvát hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a magyar olajtársaság vezetője ellen.

A szlovák alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogy amikor az elfogatóparancsról szóló bejegyzés bekerült a schengeni információs rendszerbe, és azt a főügyészség is bejegyezte, kellőképpen élt-e azon jogkörével, hogy a bejegyzésről előzetes vizsgálatot folytasson. Az alkotmánybíróság február 11-én hozott döntése kimondta, hogy a főügyészség nem élt ezen jogkörével olyan mértékben, ahogy azt a vonatkozó előírások szabályozzák, és ezzel megsértette a panaszos igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait.

A szlovák alkotmánybíróság ezzel érvénytelenné tette a főügyészség 2018-as bejegyzését, és az ügyet további vizsgálatra visszautalta a főügyészségnek, amelynek most

ismételten foglalkoznia kell Hernádi Zsolt beadványával, és meg kell térítenie az eljárással kapcsolatos költségeit.

Hernádi Zsolt ellen a horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat, szerintük a Mol vezetője 2008 és 2009 között 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek. A Mol és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat. Hernádi Zsolt ellen európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, ennek végrehajtását a magyar bíróság azonban megtagadta, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

A Mol-vezér javára döntött a szlovák alkotmánybíróság
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018