eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Inkább használt autót vesznek új helyett a válságban a magyarok

Májusban már lassú növekedésnek indult a használtautó-piac, áprilishoz képest 17 százalékkal több használt személyautót regisztráltak – mondta az InfoRádiónak a Jóautók.hu vezérigazgatója, Halász Bertalan.

A használt autók behozatalában jelentős esés volt áprilisban, mert a tavalyi 13 200 után most mindössze 7500 autót helyeztek forgalomba. Ez a szám májusban majdnem kilencezerre emelkedett – mondta az InfoRádiónak Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója. A májusi adat még mindig 39 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest, de az áprilisi számokhoz viszonyítva már 17 százalékos emelkedést jelent.

A vezérigazgató szerint átrendeződőben van a piac: új helyett inkább használt autó vásárlása felé fordulnak a vevők. Már a veszélyhelyzet kihirdetése után volt ilyen várakozás a piacon.

"Bizonytalan gazdasági helyzetben óvatosabban nyúlnak a megtakarításokhoz az emberek,

ezért azt várta a piac, hogy az új autó vásárlásban gondolkodók inkább a fiatalabb használt autók felé fordulnak. Gyakorlatilag ezt igazolják a májusi adatok" – mondta Halász Bertalan. Az új autóknál májusban a tavalyihoz képest 54 százalékos visszaesést tapasztaltak, ehhez képest az importált használt autókból csak 39 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba.

Korábban mindkét kategóriából átlagosan 150 ezer gépjármű került éves szinten a magyar utakra,

de a vezérigazgató szerint az idén ez biztosan változni fog, és az új autók forgalma nagyobb arányban fog visszaesni, mint az importált használt autóké. Az első öt hónapban a visszaesés 20 százalékos volt a behozott használt autóknál, míg 26 százalékos az új autók forgalomba helyezésénél.

"Év végére is azt várjuk, hogy 20 százalékos lesz a visszaesés a használtautó-importban 2019-hez képest, a tavalyi 150 ezres szintről nagyjából 125 ezerre esik vissza a behozott autók száma" – tette hozzá Halász Bertalan.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×