INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

koronavírus

gazdasági válság

autó

hazsnáltautó

kereskedés

Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.

Inkább használt autót vesznek új helyett a válságban a magyarok

Májusban már lassú növekedésnek indult a használtautó-piac, áprilishoz képest 17 százalékkal több használt személyautót regisztráltak – mondta az InfoRádiónak a Jóautók.hu vezérigazgatója, Halász Bertalan.

A használt autók behozatalában jelentős esés volt áprilisban, mert a tavalyi 13 200 után most mindössze 7500 autót helyeztek forgalomba. Ez a szám májusban majdnem kilencezerre emelkedett – mondta az InfoRádiónak Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója. A májusi adat még mindig 39 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest, de az áprilisi számokhoz viszonyítva már 17 százalékos emelkedést jelent.

A vezérigazgató szerint átrendeződőben van a piac: új helyett inkább használt autó vásárlása felé fordulnak a vevők. Már a veszélyhelyzet kihirdetése után volt ilyen várakozás a piacon.

"Bizonytalan gazdasági helyzetben óvatosabban nyúlnak a megtakarításokhoz az emberek,

ezért azt várta a piac, hogy az új autó vásárlásban gondolkodók inkább a fiatalabb használt autók felé fordulnak. Gyakorlatilag ezt igazolják a májusi adatok" – mondta Halász Bertalan. Az új autóknál májusban a tavalyihoz képest 54 százalékos visszaesést tapasztaltak, ehhez képest az importált használt autókból csak 39 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba.

Korábban mindkét kategóriából átlagosan 150 ezer gépjármű került éves szinten a magyar utakra,

de a vezérigazgató szerint az idén ez biztosan változni fog, és az új autók forgalma nagyobb arányban fog visszaesni, mint az importált használt autóké. Az első öt hónapban a visszaesés 20 százalékos volt a behozott használt autóknál, míg 26 százalékos az új autók forgalomba helyezésénél.

"Év végére is azt várjuk, hogy 20 százalékos lesz a visszaesés a használtautó-importban 2019-hez képest, a tavalyi 150 ezres szintről nagyjából 125 ezerre esik vissza a behozott autók száma" – tette hozzá Halász Bertalan.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Éledezik a használtautó piac
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018