eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az ausztriai Tirol tartományban lévő Ischgl település látképe 2019. január 15-én. Az ismétlődő nagy hóesés súlyos gondokat okoz a közlekedésben Ausztria nagy részében. Ausztria Voralberg és Tirol tartományában a legmagasabb szintű lavinaveszély van érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Vizsgálják, hogy mekkora az osztrák hatóságok szerepe az európai járványban

Az európai járvány egyik kiindulópontja egy osztrák síközpont lehetett. Már a rendőrség is vizsgálja, hogy az idegenforgalmi érdekek előtérbe helyezése miatt késlekedtek-e megfelelő járványvédelmi intézkedésekkel.

Jócskán segítette az Covid-19 járvány európai terjedését egy a tiroli Ischgl-ben található kocsma, amely egyik pincére hosszú időn keresztül fertőzhette a vendégeket annak ellenére is, hogy a hazatérő megbetegedett vendégek miatt több ország figyelmeztette az osztrák hatóságokat - írta a CNN nyomán a Napi.hu. A dán hatóságok kinyomozták, hogy az országukban igazolt 1400 beteg közül 296 Ausztriában fertőződött meg és csak 61-en Olaszországban. Németországban 300 ilyen esetről, Norvégiában a március 20-i állapot szerint az akkori 1742 esetből 862 esetről mondták azt, hogy Tirolban fertőződött meg.

A dán és az izlandi hatóságok egészen egy Ischgl-ben található kocsma egyik pincéréig tudták visszavezetni a fertőzöttek útját. A dánok szerint a Kitzloch nevű kocsmában játszott beer-pong játék nagyban hozzájárult a fertőzés terjedéséhez. Ebben ugyanis az emberek egy pingponglabdát lőnek ki a szájukból az ellenfél csapatának söröspoharába, amelybe ha az beleesik, ki kell inni. Közben egy fertőzött pincér egy síp fújásával igyekezett utat nyitni magának a tömegben, ráadásul sokaknak kölcsön is adta a sípot, amikor viccből elkérték.

Izland már március 4-én hivatalosan is figyelmeztette az osztrák hatóságokat, hogy számos izlandi Ausztriában kaphatta el a fertőzést.

Sőt, március 5-én Ischglt már feltették a fertőzés szempontjából magas kockázatúnak tekintett területek listájára Kína, Dél-Koreai, Olaszország és Irán mellé.

Ennek ellenére az illetékes tiroli tisztviselő március 5-én közleményben tagadta, hogy járványügyi gócpont alakult volna ki Tirolban.

Március 7-re a kocsma csaposánál is kimutatták a fertőzést, de a tiroli egészségügyi hatóság még ekkor is közleményben bagatellizálta az esetet.

Március 10-én ismerte el Tirol tartomány kormányzója: a néppárti Günther Platter az aznap regisztrált mind a 16 új megbetegedés egy bárhoz és annak csaposához köthető. Ekkor záratták be a bárokat, a teljes karantént pedig március 13-án rendelték el.

Nyomoz a rendőrség is

A tiroli rendőrség fertőző betegséggel való gondatlan veszélyeztetés ügyében nyomoz.

A ZDF német állami tévéadónak elismerték, hogy Ischglben az egyik vendéglátóipari egység egyik dolgozójának már február végén pozitív lett a koronavírus tesztje.

A lap szerint az egyik osztrák fogyasztóvédelmi szövetség vezetője feljelentést tett, ami a tiroli kormányzó, Günther Platter ellen is irányul, sérelmezve, hogy a tiroli kormányzat késlekedett a sípályák és hotelek lezárásával.

Az anyag szerint a hatóságoknak legkésőbb március 5-én tisztában kellett lenniük a helyzet komolyságával.

Azt kérik, a hatóságok vizsgálják meg, nem azért késlekedtek-e a terület és az idegenforgalmi szolgáltatóegységek lezárásával, mert próbálták védeni az idegenforgalomban érdekelt cégek érdekeit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×