eur:
392.12
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Bejelentés: ez vár a babaváró hiteles családokra a rendkívüli helyzetben

A Diákhitelre és a babaváróra is vonatkozik a kormányfő által szerdán bejelentett törlesztési moratórium. Ennek részleteit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonban a csütörtöki kormányinfón ki is fejtette.

Orbán Viktor szerdán Facebook-videójában bejelentette, hogy az idei évben a nem magánszemélyek közötti hitelek törlesztése befagy.

Mint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön elmondta, ez vonatkozik a babaváró hitelre is.

"Azzal együtt, hogy ott

a tízéves futamidő maga nem hosszabbodik meg.

A vállalt kötelezettségteljesítésnek akadályát nem látjuk, de befizetési kötelezettség nincsen" - szögezte le Gulyás Gergely, ami így azt jelenti, hogy az idei éves törlesztendő összeget a hitelfelvevő családok "megnyerték", derült ki Gulyás Gergely egy kérdésre adott válaszából.

Ugyanígy, az alapintézkedés vonatkozik a Diákhitelre is.

"A Diákhitel esetében sem kell az idei év december 31-éig semmit törleszteni"

- jelentette be.

A magánszemélyek közötti hitelre ez nem vonatkozik, de ez keveseket érint - tette hozzá.

A fogyasztói hitelek kapcsán megítélése szerint meg fog nőni az igény a közeljövőben, ezért hozott olyan döntést a kormány szerdai ülésén, hogy a teljes hiteldíj-mutatója nem lehet magasabb a jegybanki alapkamat +5 százaléknál, ami így most 5,9 százalék lehet.

A 24.hu a megkereste a Diákhitel Központ Zrt.-t, amely arra válaszul, hogy mi lesz a már felmondott szerződések sorsa, azt közölte, azokat a társaság folyamatosan átadja a Magyar Követeléskezelőnek, innentől kezdve az tehet behajtási és egyéb cselekményeket. Az egy évnyi hátralék miatt felmondott, hallgatói szerződésekből eredő követelések tavaly februárban már átkerültek a követeléskezelőhöz, arról viszont nincs hír, hány pórul járt diák ügye landolt a kezelőnél. Egy 2017-es adat szerint 1940 Diákhitel 1 és 209 Diákhitel 2 ügyfélnek mondták fel szerződését a törlesztés elmaradása miatt. Ezzel

a bedőlt diákhitelesek száma 2017-ben átlépte a 19 ezer főt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×