eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Jóval olcsóbb lehet az üzemanyag a jövő héttől

Zuhan az olaj ára a koronavírus terjedése miatt. Recessziótól és az olaj iránti kereslet csökkenésétől tart a világ - nyilatkozta az InfoRádiónak az Erste Bank olaj-, és gázpiaci elemzője, Pletser Tamás, aki az itthoni hatásokról is beszélt.

A nyersanyagárak – az arany és a nemesfémek kivételével – zuhanórepülésben vannak az elmúlt napokban. Ez a piac is azt árazza be, hogy a koronavírus terjedése miatt recesszió alakulhat ki a világban, ami jóval kisebb kereslettel párosul, és ez alacsonyabb olaj- és gázárakat jelent – mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás.

Az Erste Bank elemzője emlékeztetett: januárban 70 dollár is volt, mg most 50-51 dollár körül mozog a Brent típusú kőolaj ára. Naponta 2-4 dolláros csökkenés figyelhető meg.

A piac a kereslet csökkenésétől fél

– emelte ki.

Korábban is látható volt, ahogy a világ ipari termelési csökkent, az olaj iránti kereslet lelassult. Most a félelem jelentős mértékben begyorsíthatja ezt a folyamatot. Kínában a napi 14 millió hordós fogyasztás 3-4 millióval csökkent – fejtette ki.

Pletser Tamás szerint nehéz megbecsülni, hogy a járvány milyen hosszú ideig maradt fent, ám ha a világ gazdasági helyzete rendeződik, akkor viszonylag gyorsan magára talál az olajpiac is. Az év második felében visszaállhatnak a korábbi, 60-65 dollár körüli árak, ám addig a mostaninál alacsonyabb árak is lehetnek – tette hozzá.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport jövő héten Bécsben tart ülést. Ezen aa vártnál nagyobb termeléscsökkentésről dönthetnek, ami

megfoghatja a drasztikus esést

– vélekedett az elemző.

A szakértő arra számít, hogy itthon is rövid időn belül érezhető lesz az olajárak esése, és jövő héten 10-15 forintos csökkenést is lehet majd tapasztalni a benzinkutakon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×