eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
Egy XIII. kerületi nyugdíjas mutatja a borítékban érkezett, postástól átvett rezsi-utalványt 2019. szeptember 2-án. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Friss számok a magyar nyugdíjakról

2019-ben 4,7 százalékkal több nyugellátást fizetett ki az állam, mint 2018-ban, miközben az éves infláció 3,4 százalék volt, vagyis a nyugdíjak reálértéke növekedett – elsősorban az egyszeri kifizetéseknek köszönhetően.

Nyugellátásokra a költségvetés 2019-ben 3503 milliárd forintot fordított, ami 1,7 százalékkal magasabb az egész éves tervezettnél és 4,7 százalékkal haladja meg a 2018-as egész éves összeget – olvasható ki a Pénzügyminisztérium részletes államháztartási tájékoztatójából. A tájékoztató azt is kifejti, hogy a 2019. évi kifizetések tartalmazzák

  • az év elején végrehajtott 2,7 százalékos nyugdíjemelést,
  • a novemberi ellátásokkal kifizetésre került, 0,7 százalékos mértékű egyösszegű nyugdíjkiegészítést,
  • és az ugyancsak a novemberi ellátásokkal együtt folyósított nyugdíjprémium összegét.

Ezen felül kaptak még 24 milliárd forint értékben a nyugdíjasok rezsiutalványt – írja a Portfolio.

A minisztérium anyagából az is kiderül, hogy az előző évhez képest nyugellátásokra 156,6 milliárd forinttal, ezen belül a korbetöltött öregségi nyugdíjakra 114,0 milliárd forinttal, a nők 40 éves szolgálati jogviszonyával igényelhető ellátásra 25,2 milliárd forinttal több pénz került kifizetésre.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy "a kiadások nyugdíjemelést meghaladó mértékű növekedése a novemberi rendkívüli kifizetéseken túl a létszámnövekedés és a létszámösszetétel-változás (cserélődési hatás) együttes következménye". A nettó átlagkeresetek növekedésével összhangban az új ellátások magasabb összegben kerülnek megállapításra, az újonnan megállapított magasabb összegű nyugellátással rendelkezők aránya pedig nő az állományon belül.

A 2019-es egyszeri kifizetések miatt tavaly novemberben rekordösszegű utalást kaptak a nyugdíjasok, 359 milliárd forint értékben. A nyugdíjkiegészítés és nyugdíjprémium összesen 77 milliárd forintos plusz kiadást jelentett abban a hónapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×