INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

szója

klímaváltozás

szibéria

kukorica

Pár éven belül szójatermő területek lehetnek Szibériában

Pár éven belül szójatermő területek lehetnek Szibériában

Infostart

Szibéria egyes részein gyorsabb a klímaváltozás, akár pár éven belül is alkalmas lehet a kukorica és szójatermesztésre. Több százezer hektár művelésbe vonása a tét.

Az évtized közepére akár Szibéria bizonyos körzeteiben is termeszthetnek korai érésű kukoricát és szóját az orosz gazdák - írta az agroxxi.hu cikke alapján az Agroinform.hu. Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojárszki Kutató Intézetének munkatársai, a klímaváltozás hataival kapcsolatos kutatásaik során megállapították, hogy egyre északabbra tolódik az egész éven át fagyott talaj határa, emelkedik a levegő és a talaj átlaghőmérséklete, az éves csapadék mennyisége.

Ez pedig a művelhető, vagy részben művelhető területek határának északabbra tolódásával jár, amit a mocsaras területek lecsapolásával tovább növelhetnek a termelők.

Ráadásul a felmelegedés okozta változások Szibériában, és annak egyes részein is gyorsabban mennek végbe, mint Oroszország európai területein vagy a világ más körzeteiben.

Oroszország egészére számítva az átlaghőmérséklet a legutóbbi száz év alatt 1,26 C fokkal emelkedett,

a Jenyiszej-menti Szibériában ez 1,44 C fokot tett ki, 2050-ig pedig újabb 0,5 C fokos felmelegedés, valamint az éves csapadékmennyiség 28 mm-rel való növekedésére lehet számítani.

Egyelőre nehéz felbecsülni, hogy Szibéria esetében a felmelegedés mennyivel növeli a művelhető területet. Azonban ha a jelenleg terméketlen földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerül művelésbe vonni, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018