eur:
391.76
usd:
372.74
bux:
56017.34
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Nyitókép: Pixabay.com

Pár éven belül szójatermő területek lehetnek Szibériában

Szibéria egyes részein gyorsabb a klímaváltozás, akár pár éven belül is alkalmas lehet a kukorica és szójatermesztésre. Több százezer hektár művelésbe vonása a tét.

Az évtized közepére akár Szibéria bizonyos körzeteiben is termeszthetnek korai érésű kukoricát és szóját az orosz gazdák - írta az agroxxi.hu cikke alapján az Agroinform.hu. Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojárszki Kutató Intézetének munkatársai, a klímaváltozás hataival kapcsolatos kutatásaik során megállapították, hogy egyre északabbra tolódik az egész éven át fagyott talaj határa, emelkedik a levegő és a talaj átlaghőmérséklete, az éves csapadék mennyisége.

Ez pedig a művelhető, vagy részben művelhető területek határának északabbra tolódásával jár, amit a mocsaras területek lecsapolásával tovább növelhetnek a termelők.

Ráadásul a felmelegedés okozta változások Szibériában, és annak egyes részein is gyorsabban mennek végbe, mint Oroszország európai területein vagy a világ más körzeteiben.

Oroszország egészére számítva az átlaghőmérséklet a legutóbbi száz év alatt 1,26 C fokkal emelkedett,

a Jenyiszej-menti Szibériában ez 1,44 C fokot tett ki, 2050-ig pedig újabb 0,5 C fokos felmelegedés, valamint az éves csapadékmennyiség 28 mm-rel való növekedésére lehet számítani.

Egyelőre nehéz felbecsülni, hogy Szibéria esetében a felmelegedés mennyivel növeli a művelhető területet. Azonban ha a jelenleg terméketlen földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerül művelésbe vonni, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Patai Mihály alelnök sorra veszíti el pozícióit és területeit a jegybankban

Patai Mihály alelnök sorra veszíti el pozícióit és területeit a jegybankban

Személyes ellentét alakult ki Matolcsy György jegybankelnök és korábban egyik legfontosabb bizalmi embere, Patai Mihály alelnök között. A Magyar Nemzeti Bankon belül ez már a szervezeti és működési szabályzat átdolgozásában is tetten érhető, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke alól már több fontos területet is kiszerveztek, de sok jogkör elvesztése még nem látszik a nyilvánosan elérhető dokumentumokban - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×