eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Pár éven belül szójatermő területek lehetnek Szibériában

Szibéria egyes részein gyorsabb a klímaváltozás, akár pár éven belül is alkalmas lehet a kukorica és szójatermesztésre. Több százezer hektár művelésbe vonása a tét.

Az évtized közepére akár Szibéria bizonyos körzeteiben is termeszthetnek korai érésű kukoricát és szóját az orosz gazdák - írta az agroxxi.hu cikke alapján az Agroinform.hu. Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojárszki Kutató Intézetének munkatársai, a klímaváltozás hataival kapcsolatos kutatásaik során megállapították, hogy egyre északabbra tolódik az egész éven át fagyott talaj határa, emelkedik a levegő és a talaj átlaghőmérséklete, az éves csapadék mennyisége.

Ez pedig a művelhető, vagy részben művelhető területek határának északabbra tolódásával jár, amit a mocsaras területek lecsapolásával tovább növelhetnek a termelők.

Ráadásul a felmelegedés okozta változások Szibériában, és annak egyes részein is gyorsabban mennek végbe, mint Oroszország európai területein vagy a világ más körzeteiben.

Oroszország egészére számítva az átlaghőmérséklet a legutóbbi száz év alatt 1,26 C fokkal emelkedett,

a Jenyiszej-menti Szibériában ez 1,44 C fokot tett ki, 2050-ig pedig újabb 0,5 C fokos felmelegedés, valamint az éves csapadékmennyiség 28 mm-rel való növekedésére lehet számítani.

Egyelőre nehéz felbecsülni, hogy Szibéria esetében a felmelegedés mennyivel növeli a művelhető területet. Azonban ha a jelenleg terméketlen földterületeknek akár csak 1 százalékát sikerül művelésbe vonni, az több százezer hektárnyi új termőterületet jelenthet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×