INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

lakáspiac

árnövekedés

szuperállampapír

beruházás

Vége annak, hogy szinte bármilyen lakást bármilyen áron el lehet adni

Vége annak, hogy szinte bármilyen lakást bármilyen áron el lehet adni

A végéhez érhetett az elmúlt évek lakáspiaci száguldása, főként a fővárosban csökkent az adásvételek száma, derül ki a Takarék Index év végi elemzéséből. A részletekről Incze Zsombor projektvezetőt kérdezte az InfoRádió.

Jelenleg egy megtorpanás tapasztalható a lakáspiacon, mind az árak növekedésének dinamikája, mind pedig a tranzakciók száma is jelentősen lecsökkent, Budapesten például szinte feleződtek, ami mindenképp egy figyelmeztető előjelként értékelendő – fogalmazott a Takarék Index projektvezetője az InfoRádiónak. Ugyanakkor továbbra is igaz az, hogy a jó minőségű és jó lokációs adottságú ingatlanok esetében nem idegen az, hogy alku nélkül kerüljön sor az értékesítésükre, sőt van példa már licitre is – tette hozzá Incze Zsombor, aki szerint „most válik el a búza az ocsútól”, vagyis, hogy a jó lakások valóban jó áron mennek el, de már nem lehet a korábbiakhoz hasonlóan szinte bármit bármilyen áron eladni.

A megtorpanás – a korábbi elemezések tükrében – nagyban köszönhető a szuperállampapírként is aposztrofált MÁP Pluszt bevezetésének,

ami jelentősen befolyásolhatta a befektetői keresletet, tette hozzá a szakértő, hiszen az egy hozambeli minimumot határozott meg a lakásbefektető számára is. És főként Budapesten, valamint a népszerűbb városokban az látható, hogy a lakáspiaci hozam szintje már 5 százalék körül mozog, aminek a feltornázására egy lakáspiaci befektetésnél ugyan mindig van mód, hitelből történő lakásvásárlás esetén akár 6-10 százalék is elérhető, ugyanakkor ennek a kockázati szintje igen jelentősen magasabb, mint egy állampapír-befektetés esetén.

A Takarék Index azt is vizsgálta, elsősorban a vidéki városok tekintetében, miután Budapest egy nagyon komplex és összetett kérdés, hogy a különböző építőipari beruházások, mint a városfejlesztés, új gyárak és irodaházak építése hogyan befolyásolják a lakásárakat. Ebből kiderült, hogy ezek általában egy adott település lakosságmegtartó, -vonzó képességére vannak hatással, így a lakosság számán keresztül áttételesen hatnak a lakásárakra. Így például azokon a településeken, Győr, Debrecen, Tatabánya, Szeged Kecskemét, ahol nagyobb beruházások valósultak meg, ott a lakáspiaci árdinamika is sokkal jelentősebb volt – magyarázta a szakember, megjegyezve: talán Miskolcot leszámítva, ahol némi lemaradás volt korábban tapasztalható a lakásárak növekedésének dinamikájában ahhoz képest, hogy mekkora részben részesült gazdaságfejlesztési célú fejlesztésekből. Ugyanakkor a frissebb adatokon az látszik, Miskolc sem egy lemaradó régió, csak talán „később ébredt”.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Lakáspiac – Incze Zsombor projektvezető, Takarék Index
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018