INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

nyugdíj

infláció

minimálbér

A Magyar Posta Zrt. munkatársa a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét kézbesíti Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.

Itt van, mennyit hoz valójában a nyugdíjemelés

Infostart

A legkisebb havi emelés 804 forint, felső határ szinte nincs.

Az idei évi nyugdíjkiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal fognak emelkedni 2020. január elsejétől a nyugdíjak. Mivel az emelés mértéke egységes és nem progresszív, ezért lesz, aki havonta tízezrekkel, mások pedig csupán néhány száz forinttal gazdálkodhatnak több pénzből, mint idén – írja az mfor.hu.

Egy átlagos, 135 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas – az idei 0,7 százalékos kiegészítő emelést is figyelembe véve – jövőre havonta 3806 forinttal gazdálkodhat több pénzből. Éves szinten ez kicsivel több mint 45 ezer forint pluszt jelent.

A Magyar Államkincstár által kiadott adatok alapján jelenleg a teljes öregségi nyugdíjak a legkisebb, 28 500 forinttól egészen milliós nagyságrendig szóródnak. Ha valaki a legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta 804 forinttal több pénzt utal ki neki a magyar állam. Ezzel szemben egy 2 millió forintos ellátás esetén az érintett havonta 56 392 forinttal több pénzből gazdálkodhat majd.

Összevetésképpen: ha a minimálbér a hatéves bérmegállapodásban rögzítetteknek megfelelően végül 8 százalék emelkedik, akkor ez az érintetteknek majdnem havi 8000 forinttal több fizetést jelent majd. Tehát a nyugdíjak és a bérek közötti olló tovább nyílik 2020-ban.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018