eur:
395.56
usd:
364.84
bux:
65525.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Komoly rohamra számítanak az önkéntes pénztárak, 150 ezer forint állami ingyenpénz a tét

A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke a Portfoliónak arról beszélt, hogy az önkéntes pénztárak komoly rohamra, jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak a következő hetekben.

Kravalik Gábor a gazdasági hírportálnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az adókedvezményt az idei évtől már nem csak egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igénybe lehet venni. Egyre többek számára aktuális és fontos tényező az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehető legjobb kihasználása.

Mint mondta, emiatt novemberben és decemberben a pénztári tagság különösen aktív, ugyanis az év végéig pénztári számlákra érkező befizetésekkel maximalizálható ez az adókedvezmény, ami már pár hónap múlva, jövő tavasszal tovább gyarapíthatja pénztári megtakarításukat.

Indul a roham az adókedvezmények maximalizálásáért, jelentős összeg érkezhet az önkéntes nyugdíjpénztárakba és az egészségpénztárakba

- fogalmazott a szakember.

2019 első kilenc hónapjában a Pénztárszövetség önkéntes nyugdíjpénztárainak vagyona elérte az 1425 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 7,1, az idei második negyedév végéhez viszonyítva pedig 2 százalékos többletnek felel meg. Az átlagos hozam az első kilenc hónapban becslésük szerint 7,6 százalék körül alakult. Az egy pénztártagra jutó átlagvagyon is jókora emelkedést mutat, szeptember végén 1,3 millió forintos összege 9 százalékos éves emelkedést jelent, az öt évvel korábbi összegnél pedig 47 százalékkal magasabb.

A pénztártagok tovább növelték egyéni befizetéseiket is, csak a harmadik negyedévben 14,6 milliárd forintot takarítottak meg, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi felhalmozásukat - mondta Kravalik Gábor, aki arról is beszélt, hogy felméréseik szerint az emberek jelentős része szorong a jövő miatt, az időskori anyagi nehézségektől például minden második ember fél. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze ötödének van elképzelése, terve a jövőjéről, nyugdíjas éveiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×