INFORÁDIÓ 
2020. december 6. vasárnap
Miklós

albérlet

bérlő

kiadó

közjegyző

szerződés

Kiadná, kivenné? Jó, ha ezekkel tisztában van

Kiadná, kivenné? Jó, ha ezekkel tisztában van

InfoRádió

Augusztus második felében megélénkül az albérletpiac a fővárosban és a vidéki egyetemi városokban, mielőtt azonban írásban is megállapodnánk az ingatlanbérletről, érdemes meggyőződni arról, hogy valóban a tulajdonostól vesszük-e ki az ingatlant – mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A legtöbb albérletes híradás a nyárra tehető, ilyenkor több lépcsőben élénkül az albérletkeresés. Egyrészt július végén, amikor kiderülnek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, továbbá augusztus vége, amikor a kollégiumi férőhelyek kerülnek elosztásra, de a pótfelvételik is erre az időszakra tehetők, ismertette Valkó Dávid.

Azonban nem csak egyetemi albérletkeresés zajlik, hanem a friss diplomások is szeptember környékén szokták elkezdeni az első saját lakásuk, albérletük keresgélését,

lehetőleg a munkahelyükhöz közel. "Tehát egyszerre zajlik ez a több folyamat, ezért van ennyire fókuszban" – fogalmazott a szakértő.

Az Ingatlanpont vezető elemzője kiemelte:

a helyrajzi szám és a cím tudatában az ingatlan tulajdoni lapja bárki számára elérhető,

ez tartalmazza a tulajdonos adatait, amivel nem árt tisztában lenni. De szerződéskötéskor célszerű a bérbeadó és a bérlő személyi igazolványát is ellenőriznie a másik félnek. Hogyha pedig az ingatlannak van haszonélvezője, a bérbeadáshoz az ő aláírása is szükséges lesz, mutatott rá Valkó Dávid.

Az elemző arról is beszélt, hogy

érdemes közjegyzővel is hitelesíttetni

az ingatlan bérbeadásáról kötött szerződést, mert ez szavatolja a bérlő és a bérbeadó között létrejött írásos megállapodás egyes pontjainak végrehajthatóságát.

A szerződésben mindenképpen benne kell, hogy foglaltassék:

határozott vagy határozatlan időre béreljük az ingatlant, hiszen a felmondás feltételei egészen eltérőek

lehetnek a két esetben. Határozatlan idejű szerződés esetében indoklás nélkül, bármelyik fél részéről felmondható a szerződés, természetesen betartva a felmondási időt. A határozott idejű szerződés ezzel szemben nagyobb kötöttségekkel jár, főként a bérlő számára – emelte ki Valkó Dávid.

A közjegyzői hitelesítés rendszerint a bérbeadó érdeke, ezért annak néhány tízezer forintos költségét rendszerint ő állja. A közjegyző, azon fölül, hogy

ellenőrzi a bérleti szerződést, erősíti és szavatolja a benne foglaltak végrehajtását:

a határozott vagy határozatlan idejű szerződés felmondási feltételeit, illetve a bérleti díj fizetését is garantálni tudja a közjegyző, magyarázta Valkó Dávid.

Természetesen az írásba foglalta bérleti szerződés közjegyzői hitelesítés nélkül is érvényes, tette hozzá az elemző.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Augusztus második felében megélénkül az albérletpiac
 
Kiadná, kivenné? Jó, ha ezekkel tisztában lesz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018