eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kiadná, kivenné? Jó, ha ezekkel tisztában van

Augusztus második felében megélénkül az albérletpiac a fővárosban és a vidéki egyetemi városokban, mielőtt azonban írásban is megállapodnánk az ingatlanbérletről, érdemes meggyőződni arról, hogy valóban a tulajdonostól vesszük-e ki az ingatlant – mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A legtöbb albérletes híradás a nyárra tehető, ilyenkor több lépcsőben élénkül az albérletkeresés. Egyrészt július végén, amikor kiderülnek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, továbbá augusztus vége, amikor a kollégiumi férőhelyek kerülnek elosztásra, de a pótfelvételik is erre az időszakra tehetők, ismertette Valkó Dávid.

Azonban nem csak egyetemi albérletkeresés zajlik, hanem a friss diplomások is szeptember környékén szokták elkezdeni az első saját lakásuk, albérletük keresgélését,

lehetőleg a munkahelyükhöz közel. "Tehát egyszerre zajlik ez a több folyamat, ezért van ennyire fókuszban" – fogalmazott a szakértő.

Az Ingatlanpont vezető elemzője kiemelte:

a helyrajzi szám és a cím tudatában az ingatlan tulajdoni lapja bárki számára elérhető,

ez tartalmazza a tulajdonos adatait, amivel nem árt tisztában lenni. De szerződéskötéskor célszerű a bérbeadó és a bérlő személyi igazolványát is ellenőriznie a másik félnek. Hogyha pedig az ingatlannak van haszonélvezője, a bérbeadáshoz az ő aláírása is szükséges lesz, mutatott rá Valkó Dávid.

Az elemző arról is beszélt, hogy

érdemes közjegyzővel is hitelesíttetni

az ingatlan bérbeadásáról kötött szerződést, mert ez szavatolja a bérlő és a bérbeadó között létrejött írásos megállapodás egyes pontjainak végrehajthatóságát.

A szerződésben mindenképpen benne kell, hogy foglaltassék:

határozott vagy határozatlan időre béreljük az ingatlant, hiszen a felmondás feltételei egészen eltérőek

lehetnek a két esetben. Határozatlan idejű szerződés esetében indoklás nélkül, bármelyik fél részéről felmondható a szerződés, természetesen betartva a felmondási időt. A határozott idejű szerződés ezzel szemben nagyobb kötöttségekkel jár, főként a bérlő számára – emelte ki Valkó Dávid.

A közjegyzői hitelesítés rendszerint a bérbeadó érdeke, ezért annak néhány tízezer forintos költségét rendszerint ő állja. A közjegyző, azon fölül, hogy

ellenőrzi a bérleti szerződést, erősíti és szavatolja a benne foglaltak végrehajtását:

a határozott vagy határozatlan idejű szerződés felmondási feltételeit, illetve a bérleti díj fizetését is garantálni tudja a közjegyző, magyarázta Valkó Dávid.

Természetesen az írásba foglalta bérleti szerződés közjegyzői hitelesítés nélkül is érvényes, tette hozzá az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×