INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

kollégium

egyetem

felvételi

höok

Diákok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusában az átadás napján, 2018. április 4-én.

Többszörös a túljelentkezés a budapesti kollégiumokba

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám

Megkezdődött a kollégiumi felvételi kérelmek elbírálása, a fővárosban a korábbi években átlagosan 50 százalékos volt a túljelentkezés.

A kollégiumi felvételi eljárások nagy része a legtöbb intézménynél már az elbírálási szakaszban van, de néhány intézmény még az augusztus végi pótfelvételezőknek tud elhelyezést biztosítani a kollégiumi kapacitások függvényében - mondta az InfoRádiónak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese.

Arra a kérdésre, hogy hány kollégiumi férőhely van a fővárosban Kovács Péter nem tudott pontos számot mondani, mert ez nagyban függ a külföldi hallgatók létszámától, ők pedig általában szeptember végén érkeznek. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy két évvel ezelőtti felmérés alapján körülbelül ötven százalékos túljelentkezésről lehet beszélni a budapesti kollégiumoknál.

Intézményenként eltérő a szórás, a legnagyobb szám a Corvinus Egyetemé volt két évvel ezelőtt, 63 százalékos volt a kollégiumi túljelentkezés.

A HÖOK elnökhelyettese beszélt az elbírálási szempontokról is, mint mondta,

  • lehet tanulmányi eredmény alapján kollégiumi helyre pályázni, itt az elbírálásnál elsőéves hallgatók esetében a felvételi pontszámot, felsőbb éves hallgatónál pedig a korábbi félév tanulmányi átlagát veszik figyelembe.
  • Lehet szociális alapon is kollégiumi felvételt kérni, ebben az esetben az egyik faktor az elbírálásnál a család szociális helyzetén túl a lakóhelytől való távolság.

Azoknak, akik nem nyertek kollégiumi felvételt, Kovács Péter azt tanácsolja, hogy mindenképpen próbálkozzanak meg a felülvizsgálattal. A legtöbb intézmény biztosít különböző rektori méltányossági pályázatokat, így lehetőség van arra, hogy egyéni kérelmek alapján felülvizsgálják a korábbi jelentkezést, így a fennmaradó üres helyekre szeptember közepén, szeptember végén is felvételt lehet nyerni.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Kollégiumi felvételi kérelmek elbírálása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018