INFORÁDIÓ 
2019. december 10. kedd
Judit

földgáz

románia

kitermelés

pletser tamás

aréna

Mintát vesznek a gázból a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2017. május 19-én.

Nem feltétlenül kellene hosszú távú földgáz-megállapodást kötni az oroszokkal

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás

Magyarország valószínűleg nem számíthat arra, hogy a következő években megindul a termelés a fekete-tengeri gázmezőkön. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a magyaroknak nem feltétlenül kell emiatt hosszú távú megállapodást kötni Oroszországgal.

Egyelőre nem indul el a Fekete-tengerben talált 8 milliárd köbméter nyersanyag kitermelése, mert az amerikai–osztrák konzorcium nem látja biztosítottnak a feltételeket. A román kormány pedig a földgázárakat is befagyasztotta.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője úgy látja, hogy

a román gázimport jelenleg nem szorul rá a kitermelésre.

"Románia jelenleg többé-kevésbé egyensúlyban van gáz szempontból, ez magyarul azt jelenti, hogy körülbelül annyit termelnek, amennyit elfogyasztanak. Van némi téli-nyári különbség: télen importálnak Oroszországból, mert akkor gázigényük van, nyáron pedig próbálnak betárolni, amennyit csak lehet, de alapvetően egyensúlyban vannak. Tehát akkor tudják ezt az új vezetéket kihasználni a felek, hogyha a fekete-tengeri beruházás megvalósul. Én erről az oldalról látok nagyobb veszélyt, mintsem, hogy vita van a vezeték végpontjával kapcsolatban, hogy Magyarországon, vagy az ausztriai Baumgartnerben végződjön" – fogalmazott.

A szakértő azonban jelenleg azt is kérdésesnek tartja, hogy egyáltalán megtörténik-e a beruházás, pedig az fontos új forrását jelenthetné a magyar földgázellátásnak is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még májusban, Houstonban azt mondta: ha az amerikai ExxonMobil olaj- és gázvállalat szeptemberig nem dönti el, hogy befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező-projektbe, akkor

Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni

egy újabb, hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról.

Pletser Tamás szerint ugyanakkor nem feltétlenül kell hosszú távú megállapodást kötni az oroszokkal. "Azt gondolom, hogy értelmesebb lenne egy rövidtávú, maximum egy-két évre szóló szerződést kötni az velük, és nem egy 10-15 évest" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy

az európai gázpiacon túlkínálat van, a jövőben pedig egyre több alternatíva lesz.

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Csúszik a gázolajkitermelés Romániában
 


InfoRádió - Aréna – Pletser Tamás (1. rész)
 


InfoRádió - Aréna – Pletser Tamás (2. rész)
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018