eur:
394.54
usd:
370.7
bux:
66511.14
2024. április 16. kedd Csongor
Mintát vesznek a gázból a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2017. május 19-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem feltétlenül kellene hosszú távú földgáz-megállapodást kötni az oroszokkal

Magyarország valószínűleg nem számíthat arra, hogy a következő években megindul a termelés a fekete-tengeri gázmezőkön. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a magyaroknak nem feltétlenül kell emiatt hosszú távú megállapodást kötni Oroszországgal.

Egyelőre nem indul el a Fekete-tengerben talált 8 milliárd köbméter nyersanyag kitermelése, mert az amerikai–osztrák konzorcium nem látja biztosítottnak a feltételeket. A román kormány pedig a földgázárakat is befagyasztotta.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője úgy látja, hogy

a román gázimport jelenleg nem szorul rá a kitermelésre.

"Románia jelenleg többé-kevésbé egyensúlyban van gáz szempontból, ez magyarul azt jelenti, hogy körülbelül annyit termelnek, amennyit elfogyasztanak. Van némi téli-nyári különbség: télen importálnak Oroszországból, mert akkor gázigényük van, nyáron pedig próbálnak betárolni, amennyit csak lehet, de alapvetően egyensúlyban vannak. Tehát akkor tudják ezt az új vezetéket kihasználni a felek, hogyha a fekete-tengeri beruházás megvalósul. Én erről az oldalról látok nagyobb veszélyt, mintsem, hogy vita van a vezeték végpontjával kapcsolatban, hogy Magyarországon, vagy az ausztriai Baumgartnerben végződjön" – fogalmazott.

A szakértő azonban jelenleg azt is kérdésesnek tartja, hogy egyáltalán megtörténik-e a beruházás, pedig az fontos új forrását jelenthetné a magyar földgázellátásnak is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még májusban, Houstonban azt mondta: ha az amerikai ExxonMobil olaj- és gázvállalat szeptemberig nem dönti el, hogy befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező-projektbe, akkor

Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni

egy újabb, hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról.

Pletser Tamás szerint ugyanakkor nem feltétlenül kell hosszú távú megállapodást kötni az oroszokkal. "Azt gondolom, hogy értelmesebb lenne egy rövidtávú, maximum egy-két évre szóló szerződést kötni az velük, és nem egy 10-15 évest" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy

az európai gázpiacon túlkínálat van, a jövőben pedig egyre több alternatíva lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×