eur:
393.1
usd:
367.77
bux:
65941.72
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: PET-kupa

Több tonna hulladéktól szabadítják meg a Tiszát

Szombaton indul a 7. PET Kupa. A versenyzők a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán gyűjtik majd a műanyaghulladékot pillepalackból készült hajóikkal. A résztvevők az egyhetes futam alatt várhatóan napi egy tonna szeméttől szabadítják meg a folyót.

Immár hetedik alkalommal szállnak vízre a PET Kupa kalózcsapatai, hogy napokon keresztül gyűjtsék hajóikkal a hulladékot a Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszán. A csaknem nyolcvan folyamkilométeres távot saját építésű pillepalack-hajókkal teszik meg a csapatok. A május végi árhullám után rekord mennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők, a 7. PET Kupa résztvevői naponta várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól mentesítik a folyót és árterét.

Jön a mederzár

Idén 17 hajó vág neki a távnak, cégek, baráti társaságok, társadalmi szervezetek is indulnak. A nevezés már régebben lezártult, mert évek óta túljelentkezés van - mondta az InfoRádióban Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója. A Tisza műanyagszennyezésével kapcsolatban elmondta: optimisták, mert

idén szeptembertől a Felső-Tiszán meg tudják valósítani az első mederzárakat, ami nyomán nem érkezik több utánpótlás a folyó középső és alsó szakaszaira, vagyis megáll a hulladékhegyek növekedése az ártérben.

"A vízügyi szakemberek uszályok használatával a folyásirányra merőlegesen teljesen lezárják a víz felszínét, és kiterelik oldalra az uszadékfával vegyes hulladékot, amit a PET Kupa segítségével szétválogatnak, így elkülönítve az újrahasznosítható dolgokat. A kezdeményezésünk célja egyébként az is, hogy minél kevesebb dolog kerüljön lerakókba, és inkább újrahasznosítsák őket".

A műanyagválság nem azt jelenti, hogy a műanyag rossz

A két évvel ezelőtti PET Kupa egyik hajóján egy szúrópróbaszerű ellenőrzéssel kezdődött a mikroműanyag-vizsgálat, ami ki is mutatta e szennyeződés jelenlétét a folyóban - mondta Molnár Attila Dávid. "Ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy komoly szennyeződésről van szó, több és rendszeres vizsgálatra lenne szükség, de az biztos, hogy

elindult a műanyag aprózódása a Tiszán,

vagyis az eddig feltételezettel szemben nem több száz vagy ezer év alatt kerül be az anyagkörforgásba a műanyag, hanem a napfény és a hőmérséklet-változás hatására sokkal hamarabb. Ez még fontosabbá teszi a műanyagszemét eltávolítását" - emelte ki a PET Kupa társalapítója. Kiemelte azonban, hogy

a most kibontakozó műanyagválság nem azt jelenti, hogy a műanyag rossz, hiszen fontos anyag a mindennapokban. A válságot az okozza, hogy még nem tanultuk meg kezelni.

"Mindenkit arra kérek, hogy figyeljen oda arra, mennyi egyszer használatos műanyagot használ" - hangsúlyozta Molnár Attila Dávid.

Tudnivalók

Az egyhetes hulladékvadászatot idén is a közösségi adományokból és céges támogatásokból létrejött anyahajó, az M.V. PETÉNYI segíti, amely naponta két tonna hulladékot gyűjt be a csapatoktól.

  • A verseny augusztus 3-án az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tivadarban,
  • a mezőny augusztus 5-én 10:30-kor a tivadari strand mellől rajtol.
  • A napi 10-20 folyamkilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta. Az esti programok során a Tisza különleges élővilágáról és kulturális kincseiről tartanak előadást, ismeretterjesztő és szórakoztató vetélkedőkkel várják a PET Kalózok az érdeklődőket.
  • Az augusztus 7-i pihenőnapon a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai strandon látogatható meg a PET Kupa legénysége és a kikötött flotta.
  • A PET Kupa átadásra és eredményhirdetésre augusztus 10-én este, Záhonyban kerül sor.

A magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint a rendezvény fő támogatója, kenukkal vesz részt a folyami műanyag-szennyezés elleni küzdelemben. A versenyt a teljes szakaszon elkísérik a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A hulladékok válogatásra és tömörítésre kerülnek, így a megtisztított területekről a még hasznosítható anyagok - a NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével - a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

Visszatérő résztvevők

Ebben az évben újjáalakult és ICPDR névvel (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) indul a tavalyi nyertes nemzetközi szakértői hajó.

A verseny Áder János fővédnökségével veszi kezdetét. Családjával a verseny évek óta visszatérő, aktív résztvevője Kollarik Tamás - a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja -, aki idén nemcsak résztvevőként, hanem védnökként is támogatja a programot.

"A PET Kupa remek csapatverseny, de ami ennél is fontosabb, hogy

támogatandó célokat szolgál, egyrészt segít mentesíteni a Tiszát a műanyag szennyeződéstől, másrészt ráirányítja a közvélemény figyelmét a környezetvédelemre, a környezettudatos életmód fontosságára.

Kezdetektől részt veszek a PET Kupán gyerekeimmel. A srácok persze minden évben nyerni akarnak, ezért nagyon keményen kell az apukáknak is dolgozni, ki van adva, hogy mi szedjük a legtöbb palackot, mi evezzünk a leggyorsabban... 2016-ban egyszer megnyertük a PET Kupát, azóta mindig ez a minimumcél, ugyanakkor persze egyre tisztábban értik, hogy itt valóban a részvétel a legfontosabb" - mondta Kollarik Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×