eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Új zsarolóvírus támad - lopakodó üzemmódban fertőz

Új titkosító zsarolóvírust azonosított a Kaspersky. A Sodin nevű kártevő egy nulladik-napi Windows-sérülékenység kiaknázásával szerez magas szintű jogosultságot a megfertőzött rendszerben.

A zsarolóvírus, azaz az adatok vagy az eszközök pénzköveteléssel kísért titkosítása vagy zárolása egy tartós kiberfenyegetés, amely a magánszemélyeket és a különféle méretű szervezeteket egyaránt érinti világszerte. A biztonsági megoldások zöme észleli a jól ismert verziókat és a már ismert támadási vektorokat.

A kifinomult módszerek azonban - mint például a Windows egy nemrégiben felfedezett nulladik-napi sérülékenységét (CVE-2018-8453) kiaknázva jogosultságokat eszkaláló Sodin által alkalmazott eljárás -

képesek lehetnek arra, hogy egy ideig ne keltsenek gyanút

- írja a Portfolio a Kaspersky közleményére hivatkozva.

A Sodin zsarolóvírus legtöbb célpontja az ázsiai térségben volt: a támadások 17,6%-át Tajvanon, 9,8%-át Hongkongban, 8,8%-át pedig a Koreai Köztársaságban észlelték. Azonban Európában, Észak-Amerikában és Latin-Amerikában is figyeltek meg támadásokat. A fertőzött számítógépeken hagyott zsarolóvírus-üzenetben 2500 USD értékű bitcoint követelnek minden áldozattól.

Bár a zsarolóvírus a rosszindulatú programok igen népszerű típusa, mégsem gyakori, hogy ilyen kidolgozott és kifinomult verzióval találkozzunk:

nem általános gyakorlat, hogy a titkosító vírusok a CPU-architecktúrát kihasználva észrevétlenek maradnak. A Sodin titkosító vírust használó támadások számában véleményünk szerint növekedés várható, mivel egy ilyen típusú rosszindulatú program létrehozásához jelentős mennyiségű erőforrás szükséges. Ezért azok, akik befektettek a program fejlesztésébe, nyilvánvalóan azt várják, hogy befektetésük busásan megtérüljön - mondta a Kaspersky biztonsági kutatója.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×