eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Magyarország élen járhat az 5G bevezetésében

A kínai Huawei körüli bizonytalanságok viszont jelentős gondokat eredményezhetnek Európa-szerte.

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja jelentőségében messze túlmutat a távközlésen – jelentette ki Palkovics László kedden Budapesten, a magyarországi 5G Koalíció plenáris ülésén és konferenciáján. Hozzátette,

a technológia számos innovatív terület katalizátoraként tekinthető.

Az önvezető járművek és a gépek közötti kommunikáció azon lehetőségeknek csak egy része, melyeknél valójában hasznosnak bizonyulhat a legújabb hálózatfejlesztés – ismertette a szaktárca vezetője.

A miniszter az M1 felvétele szerint elmondta, hogy Magyarország élen járhat az új hálózati megoldás bevezetésében. "Nagyon sok olyan dolgot tettünk, ami alapján Magyarország alkalmas lehet arra, hasonlóan akár a 4G területen elért eredményeinkhez, akár a szélessávú internet lefedettségünket alapul véve, hogy mindenképpen az európai alkalmazási terület egyik első eleme legyen" – fogalmazott.

Palkoivcs László szerint az 5G kiépítésében

az államnak is szerepet kell vállalnia Magyarországon.

Szerinte, ha a szolgáltatókkal, a gazdasággal és a piaccal ezt koordinálják, akkor az infrastruktúra fejlesztése lényegesen gyorsabb lehet. Ide tartozik, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már hétfőn közzétette véleményezésre az 5G bevezetésére és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciasávok árverésének részleteit. Az 5G Koalíció ülésen – egyébként – titkos szavazással egy évre megválasztották a koalíció új héttagú elnökségét.

A Huawei nélkül?

Közben az egyik legjelentősebb hálózatfejlesztő mobilcég, a Huawei ellen globális hadjárat folyik. A HWSW informatikai portál munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai cég meghatározó szerepet tölt be az 5G hálózatok kiépítésében és fejlesztésében, az egyik legnagyobb beszállító partnere a mobilszolgáltatóknak. Jelenléte az európai piacon, így Magyarországon is nagyon jelentős. Egyes elemzések, szakértői hozzászólások szerint, ha a Huaweit ki kellene hagyni a teljes fejlesztői körből, akkor az valóban

jelentősen visszavetné a 5G-s hálózatok terjedését a kontinensen,

jegyezte meg Koi Tamás.

A szakértő szerint továbbá érdemes a beruházási költségek tekintetében is górcső alá venni ennek lehetőségét, hiszen a Huawei eddig egy erős árletörő hatást gyakorolt a piacon. "Hogyha egy ilyen szereplő kiesik egy potenciális tenderből, akkor az

törvényszerűen az árak emelkedésével járhat,

ami a mobilszolgáltatóknak többletköltséget jelent. A többletköltség pedig azt eredményezi, hogy vagy tovább lassul a kiépítés, vagy az előfizetők valamilyen formában ki fogják fizetni ezt a kiesést" – mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×