INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

5g

mobilhálózat

palkovics lászló

internet

nmhh

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt érkezik kinevezés előtti meghallgatására az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésére az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.

Magyarország élen járhat az 5G bevezetésében

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
Újabb cikkünk a témában:

A kínai Huawei körüli bizonytalanságok viszont jelentős gondokat eredményezhetnek Európa-szerte.

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja jelentőségében messze túlmutat a távközlésen – jelentette ki Palkovics László kedden Budapesten, a magyarországi 5G Koalíció plenáris ülésén és konferenciáján. Hozzátette,

a technológia számos innovatív terület katalizátoraként tekinthető.

Az önvezető járművek és a gépek közötti kommunikáció azon lehetőségeknek csak egy része, melyeknél valójában hasznosnak bizonyulhat a legújabb hálózatfejlesztés – ismertette a szaktárca vezetője.

A miniszter az M1 felvétele szerint elmondta, hogy Magyarország élen járhat az új hálózati megoldás bevezetésében. "Nagyon sok olyan dolgot tettünk, ami alapján Magyarország alkalmas lehet arra, hasonlóan akár a 4G területen elért eredményeinkhez, akár a szélessávú internet lefedettségünket alapul véve, hogy mindenképpen az európai alkalmazási terület egyik első eleme legyen" – fogalmazott.

Palkoivcs László szerint az 5G kiépítésében

az államnak is szerepet kell vállalnia Magyarországon.

Szerinte, ha a szolgáltatókkal, a gazdasággal és a piaccal ezt koordinálják, akkor az infrastruktúra fejlesztése lényegesen gyorsabb lehet. Ide tartozik, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már hétfőn közzétette véleményezésre az 5G bevezetésére és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciasávok árverésének részleteit. Az 5G Koalíció ülésen – egyébként – titkos szavazással egy évre megválasztották a koalíció új héttagú elnökségét.

A Huawei nélkül?

Közben az egyik legjelentősebb hálózatfejlesztő mobilcég, a Huawei ellen globális hadjárat folyik. A HWSW informatikai portál munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai cég meghatározó szerepet tölt be az 5G hálózatok kiépítésében és fejlesztésében, az egyik legnagyobb beszállító partnere a mobilszolgáltatóknak. Jelenléte az európai piacon, így Magyarországon is nagyon jelentős. Egyes elemzések, szakértői hozzászólások szerint, ha a Huaweit ki kellene hagyni a teljes fejlesztői körből, akkor az valóban

jelentősen visszavetné a 5G-s hálózatok terjedését a kontinensen,

jegyezte meg Koi Tamás.

A szakértő szerint továbbá érdemes a beruházási költségek tekintetében is górcső alá venni ennek lehetőségét, hiszen a Huawei eddig egy erős árletörő hatást gyakorolt a piacon. "Hogyha egy ilyen szereplő kiesik egy potenciális tenderből, akkor az

törvényszerűen az árak emelkedésével járhat,

ami a mobilszolgáltatóknak többletköltséget jelent. A többletköltség pedig azt eredményezi, hogy vagy tovább lassul a kiépítés, vagy az előfizetők valamilyen formában ki fogják fizetni ezt a kiesést" – mutatott rá.

Nyitókép: Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Magyarország élen járhat a 5G bevezetésében
 
Gyorsuló 5G kiépítés, Huawei nélkül?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018