INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

magyar állampapír plusz

állampapír

magyar államkincstár

Úgy veszi a magyar az új szuperállampapírt, mint a cukrot

Úgy veszi a magyar az új szuperállampapírt, mint a cukrot

Infostart

Csak a Magyar Államkincstárnál 106 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Pluszt jegyezhettek igen rövid idő alatt. A kezdeti szomj egy kicsit enyhül csak.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) forgalmazói hihetetlen rohamról számoltak be a Portfolio.hu portálnak a június elejével kibocsátott kötvénnyel kapcsolatban.

A legfontosabb tanulság, hogy az első forgalmazási hét rohamát azért a második hét nem hozta. A teljes jegyzés ötöde a Magyar Államkincstáron keresztül zajlott, a többi 420 milliárd forintnyit másutt jegyezte a lakosság. Ahol volt online lehetőség, éltek is vele.

A privátbanki szolgáltatók közül csak kevesen közöltek adatokat, de az azért kiviláglik, hogy a módosabb rétegek is éltek az új lehetőséggel.

A forgalmazók azt látják, hogy meglévő állampapírok visszaváltásából származó pénzeket sokan váltottak át az új papírba, de sokan új megtakarításokat is elhelyeztek így.

A 10 legnagyobb befektetési alapnál közben összesen 60 milliárd forintnyi vagyoncsökkenést észleltek a vizsgált időszakban.

A válaszadók közül a Concorde Értékpapírnál egy hét alatt 14 milliárd forintnyi MÁP+-t vettek, a Magyar Posta 10-15 milliárdnyit értékesíthetett, a K&H Banknál az első héten 23 milliárd forintnyi MÁP+-t jegyeztek le, az Equilor befektetési szolgáltatónál az első héten 5 milliárdot. A Takarékbanknál az első héten 33 milliárdnyit jegyeztek le, a kereslet továbbra is nagy. Az UniCreditnél az első héten 18 milliárd fogyott az új papírból, a második hét első napjaiban pedig 3 milliárdot jegyeztek le az ügyfelek.

A Magyar Államkincstár egyelőre nem közölt adatot, de az ÁKK-tól úgy tudni, hogy a 20 százalékos részarány alapján 106 milliárd forint körüli lehet a jegyzési összeg.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018