eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Úgy veszi a magyar az új szuperállampapírt, mint a cukrot

Csak a Magyar Államkincstárnál 106 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Pluszt jegyezhettek igen rövid idő alatt. A kezdeti szomj egy kicsit enyhül csak.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) forgalmazói hihetetlen rohamról számoltak be a Portfolio.hu portálnak a június elejével kibocsátott kötvénnyel kapcsolatban.

A legfontosabb tanulság, hogy az első forgalmazási hét rohamát azért a második hét nem hozta. A teljes jegyzés ötöde a Magyar Államkincstáron keresztül zajlott, a többi 420 milliárd forintnyit másutt jegyezte a lakosság. Ahol volt online lehetőség, éltek is vele.

A privátbanki szolgáltatók közül csak kevesen közöltek adatokat, de az azért kiviláglik, hogy a módosabb rétegek is éltek az új lehetőséggel.

A forgalmazók azt látják, hogy meglévő állampapírok visszaváltásából származó pénzeket sokan váltottak át az új papírba, de sokan új megtakarításokat is elhelyeztek így.

A 10 legnagyobb befektetési alapnál közben összesen 60 milliárd forintnyi vagyoncsökkenést észleltek a vizsgált időszakban.

A válaszadók közül a Concorde Értékpapírnál egy hét alatt 14 milliárd forintnyi MÁP+-t vettek, a Magyar Posta 10-15 milliárdnyit értékesíthetett, a K&H Banknál az első héten 23 milliárd forintnyi MÁP+-t jegyeztek le, az Equilor befektetési szolgáltatónál az első héten 5 milliárdot. A Takarékbanknál az első héten 33 milliárdnyit jegyeztek le, a kereslet továbbra is nagy. Az UniCreditnél az első héten 18 milliárd fogyott az új papírból, a második hét első napjaiban pedig 3 milliárdot jegyeztek le az ügyfelek.

A Magyar Államkincstár egyelőre nem közölt adatot, de az ÁKK-tól úgy tudni, hogy a 20 százalékos részarány alapján 106 milliárd forint körüli lehet a jegyzési összeg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×