INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

máp plusz

állampapír

magyar állampapír plusz

gazdaság

varga mihály

Az egekben jár az új állampapír

Az egekben jár az új állampapír

InfoRádió

Az eredetileg meghirdetett százmilliárdos keretnek több mint ötszörösét vette meg a lakosság egy hét alatt a Magyar Állampapír Pluszból, és jön a folytatás.

Egy hét leforgása alatt 529 milliárd forintért vásárolt a lakosság a június elejétől elérhető új, kedvező kamatozású Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. A Portfolio elemzője, Árgyellen Ágnes szerint nagy az érdeklődés az új kötvény iránt, de a kezdeti lendület idővel alábbagyhat.

A jegyzésnek nincs felső korlátja, csak egy elméleti keretösszeg volt az eredeti 100 milliárd forint. Ezért nem kell amiatt aggódni, hogy valaki nem fogja megkapni az általa jegyzett MÁP+ papírt - hangsúlyozta Árgyelán Ágnes.

Mivel 2023-ra azt a célt tűzte ki a kormány, hogy 11 ezer milliárd forintra növekedjen a lakossági állampapír-állomány, és ezt a célt szolgálja ez a konstrukció, valamint az ősszel megjelenő nyugdíjkötvény is, ezért várhatóan még nem fogják visszafogni.

Varga Mihály azt is elmondta szerdán, hogy a MÁP+ jegyzésével az állampapírok állománya elérte a 8060 milliárd forintot, vagyis nagy lépést tettek a cél elérése érdekében, igaz, az új konstrukció iránti kezdeti lelkesedés valamelyest csökkenni fog a későbbiekben - mutatott rá a Portfolio elemzője.

Az egy hét alatt jegyzett 529 milliárd forint minden korábbinál magasabb összeg, ilyen mennyiség egyetlen hét alatt még nem fogyott más lakossági állampapírból. Az eddigi csúcsot 2017-ben az 1MÁP egyéves állampapír tartotta, abból a mostani összeg feléért, 206 milliárd forintért vásároltak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Félezer milliárd MÁP+ egy hét alatt - Árgyelán Ágnes
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018