eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Párbeszéd a gazdaságról: csak az infláció az új állampapír ellensége

Számos, a korábbi állampapírnál kedvezőbb tulajdonsága van a június 3-tól elérhető új magyar állampapírnak – derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legutóbbi adásából, amelynek Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési vezetője volt a vendége.

A június 3-tól jegyezhető a magyar állampapír plusznak két olyan tulajdonsága is van, amely alapján mindenképpen jobb, mint a korábbi állampapírok – mondta az InfoRádiónak a Hold Alapkezelő befektetési vezetője: az adómentességet, és a kedvező kiszállási opciót emelte ki az előnyök között.

"Hozam tekintetében nem biztos, hogy jobb, mint az eddigi állampapírok, de az adómentesség már egy plusz, és a kiszállási opció nagyon értékes tulajdonság" - mondta Móricz Dániel, és hozzátette, az első két fél év, majd utána minden év végén ki lehet szállni százszázalékos nettó árfolyamon, így tulajdonképpen ingyen kiszállási lehetőséget kapnak a befektetők.

Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint az adómentesség és a kiszállási opció mellett a hozamszint és könnyű elérhetőség is vonzó lehet a befektetőknek.

"A hozamgörbe minden szegmensében, tehát egytől öt évig jobb a hozama, mint az eddig kínált lakossági állampapírok. A hozam az inflációtól is függ, de stabil magyar infláció mellett többet tud adni, mint a korábbiak" - mondta, és kiemelte a papír egyszerűségét is: fix kamatozású, így előre kiszámítható, hogy mennyit kap a befektető. Emellett kamatos kamatozású, így nem kell adminisztratív lépéseket tennie, automatikus tőkésítik a kamatot is.

Kuti zsolt a papír elérhetőségét is pozitívumként említette, a lakosság jóval szélesebb köre fogja elérni az új értékesítési pontok révén.

A témáról bővebben hallhatnak ma este 7 órától, az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×