eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szolgáltatási díjat sürgetnek a gyógyászati segédeszköz-forgalmazók

A gyógyszertárak szolgáltatási díjához hasonlóan a gyógyászati segédeszközökre is szolgáltatási díjat szorgalmaz a termékeket forgalmazó mintegy 500 üzletben a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FSZE) - írja a Világgazdaság.

A lapnak Margitai Barnabás, a szövetség elnöke elmondta, hogy

egy ilyen döntés egyszerre lehetne támogató és szabályozó jellegű.

Az elnök felidézte, hogy a hazai patikákat évente 4,5 milliárd forinttal támogatja a költségvetés, a gyógyszertári szolgáltatási díjat hat éve vezették be.

Margitai Barnabás a tavalyi forgalom alapján úgy becsülte, hogy

mintegy 1,1 milliárd forintot kellene a gyógyászati segédeszköz-szolgáltatási díj finanszírozására fordítani.

Mint fogalmazott, a kapcsolódó kontrollált informatikai ellenőrzés bevezetésével több mint 2 milliárd forintot lehetne megtakarítani, így a díj bevezetésével a költségvetési kiadások is csökkennének. Az FSZE elnöke szerint a szolgáltatási díjjal az állam jogcímet képezne arra, hogy a betegbiztonság javítása érdekében a támogatott segédeszköz kiszolgálójától vásárolt szolgáltatás tartalmát és időigényét is meghatározza.

Mint fogalmazott, az elmúlt 10 évben megduplázódott a 90 év feletti segédeszköz-használók száma Magyarországon, évente több mint egymillió ember szorul speciális gyógyászati termékre. Ez a piac innovatív, minden évben 200 milliárd forint forgalmat és jelentős adóbevételt generál - tette hozzá, kiemelve, hogy idén csaknem 70 milliárd forint jut gyógyászati segédeszközökre. Azonban nemcsak a költségvetési keret növekszik, a támogatással elszámolt vények száma is: 2010-ben 2,9 millió vényt számolt el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, tavaly már 4 milliót.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×