eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Adatok tízezreit elemzi a méhpusztulás okait kutató Nébih

Folytatja a tavaly nyári tömeges méhpusztulás okainak vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely 2018 nyár vége óta gyűjt adatokat azoktól a méhészetektől, amelyek méhei elpusztultak, illetve a közelükben lévő növénytermesztő gazdáktól.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy a Nébih szakemberei a kutatókat bevonva összehasonlítják a mintegy kétmillió összegyűjtött adatot, és matematikai modellel keresnek kapcsolatot közöttük.

Az elnök szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a külön-külön méhekre nem veszélyes vegyszerek, anyagok egymással kémiai reakcióba lépve pusztító hatással vannak a méhekre.

Bross Péter megjegyezte, a nem mézelő, beporzást végző méhek száma világszerte megtizedelődött. A beporzás 99 százalékát ma már a méhészek által tartott mézelő méhek végzik - tette hozzá.

Mint arról Bross Péter korábban az InfoRádiónak is beszélt, a tavaly nyári tömeges méhpusztulás több mint 300 méhészetet, a magyar méhészek 10-20 százalékát érinti.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tavaly június 29-én tett közzé egy figyelmeztetést a honlapján, miszerint több méhész is jelezte, hogy a napraforgó virágzásának megindulásával egy időben a méhek egy része eltűnt a kaptárból.

Nem voltak méhhullák a kaptárak előtt, a napraforgótáblában viszont sok elpusztult méhet lehetett találni. Csak fiatal állatok maradtak a kaptárban, a mézterekből eltűntek a rovarok. Később kiderült, hogy a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett. A jelenség miatt az Agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el.

Adatok ezreit elemzik

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében.

A hivatal a honlapján arról ír, hogy az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján

az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

Az április elején indult felmérés célja a tavalyi nagymértékű méhpusztulás okainak felderítése. Az adatszolgáltatás elektronikus felületen történik, ahol ügyfélkapus azonosítóval belépve minden érintett gazda kizárólag a saját adatszolgáltatásra kötelezett táblájának adatait éri el. Mostanra az érintettek több mint fele eleget tett a kötelezettségnek.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×