eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Házi méh egy virágzó repcén a Zala megyei Nagyrécse határában 2018. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Óriási butaság terjed a méhekkel kapcsolatban

Még hogy cukros vizet kell kirakni a méheknek? Tévedés - mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter.

A mostani szárazság kihat a növények nektártermelésére, nagyon várják a méhészek is a csapadékot.

"Ha a növénytermesztő gazdáknak jó, akkor jó a méhészeknek is; nagyon korán jött idén a repce, a virágzásában már benne vagyunk, a méheink szépen fejlődnek.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy volt egy jelentős téli méhpusztulás, és

sok mézre ebben az aszályos időszakban akácvirágzás előtt nem számíthatunk,

sőt, a szakemberek szerint az akácvirágzásra is kihathat a mostani csapadékmentes idő" - mondta el Bross Péter az InfoRádióban.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a kormány csatlakozott egy uniós programhoz, amelyen keresztül pályázhatnak a méhészek, az önrészt a kormány biztosítja.

"Nemsokára bevezetik a megporzási támogatást, ami nem is anyagilag, inkább erkölcsileg megbecsülés a méhészek számára akkor, mert háttérbe vannak szorítva a mezőgazdaságon belül" - fogalmazott a szakember.

Azt még nem tudni, pontosan mire használható ez a támogatási forma.

"Gyakorlatilag teljesen felesleges" - így reagált Bross Péter méhészeti egyesületi vezető az InfoRádióban arra a tévhitre, hogy cukros vizet kell kitenni a rovaroknak.

"A méhek nektárt és virágport fogyasztanak a természetből, cukros víz helyett inkább ültessünk növényeket;

tavasszal a méheknek bőséges méhlegelőjük van" - tette hozzá a szakember, aki szerint a cukros vizet meg sem találja a méhecske, amíg talál természetes táplálék-lelőhelyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×