eur:
393.5
usd:
369
bux:
65677.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Messze átlag alatti a mézmennyiség, érződni fog az árakon

Idén elmaradt a méhpusztulás, viszont átlag alatti méztermés lesz az országban - közölte az InfoRádióval az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter. A hazai fogyasztású méz mennyisége nincs veszélyben.

A hazai méztermést időben négy részre lehet osztani: akác előttire, akácra, akác utánira és a napraforgóra. Mint Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban elmondta, az akác előtt aszály volt, fő mézelő növényünk, a repce nagyon gyengén mézelt. Az akác virágzására érkezett az eső, ezért a korán virágzó, síkvidéki akác tönkrement, a késői akác utolsó 3-4 napjában tudták az ország méhei azt a mennyiségű nektárt behordani, amivel elkészült az idei akácméz.

"Egy szó, mint száz, idén messze átlag alatti az akácmézmennyiség" - vont részmérleget Bross Péter.

Mint hozzátette, az akác- és a napraforgó-virágzás között, a nyári méhlegelőkön (ezüsthárs, facélia, olajretek, selyemkóró, szelídgesztenye) közepes termésre lehetett számítani, ennyi is jött össze.

Ezek után jött a napraforgó.

"Tudni kell, hogy a napraforgó nagyon szereti a meleg, forró időjárást, igazán akkor mézel, ám a méhészek pechjére pont lehűlt az idő a napraforgó virágzása idején. Így sajnos ebből is csak átlagos termés jött" - folytatta Bross Péter.

A belső mézfogyasztás azonban nincs veszélyben, mert - mint Bross Péter aláhúzta -, az egymilliónál több méhcsalád rossz idő esetén is megtermeli azt a 8-9 ezer tonna mézmennyiséget, ami a hazai fogyasztáshoz szükséges.

Az árak alakulásáról elmondta,

a boltok polcain az árakban nem lesz változás, de a gazdáknál és a vásárokban, illetve azoknál, ahol nincs tavalyról áthúzódó készlet, érzékelhető lesz a drágulás.

A rejtélyes méhpusztulással kapcsolatban elmondta, tavaly a napraforgó virágzása kezdetén volt egy olyan jelenség, amikor eltűntek a méhek a kaptárból, de ez idén nem ismétlődött meg. A méhészek tizede jelzett hasonló problémát, szám szerint 52-en jelentkeztek a Nébihen keresztül (bár Bross Péter szerint a méhészek "elfásultak", sokan már nem tesznek bejelentést), vagyis kijelenthető, hogy elmaradt a nyári méhpusztulás. A méhpusztulások oka azonban továbbra is rejtélyes.

Az ember által okozott környezeti hatások a szakember szerint biztosan hozzájárulnak, köze lehet hozzá a gazdáknak, a méhészeknek, és mindenkinek, aki a környezetben hatással van a különféle gazdaságokra. Ráadásul "a tendencia az, hogy a természet sokszínűsége csökken, ezzel a nektárvirágpor-forrás is zsugorodik, így a méhek életminősége is romlik" - mutatott rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×