eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Méhek az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices együttes rendezvényén a III. kerületi Mészkő parkban 2018. április 18-án. A szervezők az akcióval arra hívták fel a figyelmet, hogy életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek.
Nyitókép: Mohai Balázs

Nehéz lesz eljutni a tömeges méhpusztulás titkáig

A somogysárdi Dömötörfi József méhész tavaly nyár elején tapasztalta, hogy méhállományának 80 százaléka elpusztult. Most év elején kapta kézhez a vizsgálat eredményét: az EU-ban idén betiltott neonikotinoidok a felelősek. A Nébih által indított átfogó vizsgálatoknak még nincs eredménye.

Amikor egy méhész mérgezést tapasztal, akkor bejelenti a kormányhivatalhoz, ahol a hatósági állatorvos és egy felügyelő kimennek, mintát vesznek, jegyzőkönyvet írnak. Ez alapján elindul egy laborvizsgálaton alapuló hatósági kivizsgálás, aminek eredménye egy olyan ökotoxikológiai szakvélemény, amely figyelembevételével ki tudja alakítani a Nébih a végső álláspontját, ami a határozathoz elvezet. Ez történt Dömötörfi József méhészetének esetében is.

"Tavaly nyáron nagyon sok méhész jelezte, hogy vélhetően mérgezést szenvedtek el. Akkor a szakminiszter kezdeményezésére elindult egy országos vizsgálat: hatósági állatorvosok nézik a méhtartás körülményeit, az esetleges kórokozók jelenlétét, növényvédelmi szempontból pedig a mérgezés idején ismert letelepedési hely

3 kilométeres körzetében minden olyan táblának a növényvédelmi kezelését elemezzük, ami az adott időszakban virágozhatott vagy méhek látogathatták. Ez az adatgyűjtés most folyik.

Ha meglesz minden adatunk, statisztikailag kiértékeljük, és megpróbálunk keresni olyan hatásokat is, amikre eddig nem gondoltunk, például növényvédő szer, műtrágya kombináció" - ecsetelte az InfoRádiónak Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója.

Dömötörfi József esetére reagálva - akinek a szakvélemény szerint méhállománya 80 százalékát az EU által 2019-től már tiltott neonikotinoidok pusztították el (az erről szóló dokumentum a qubit.hu-n is megjelent), de a környező napraforgótáblában nem találták meg a szer jelenlétét - elmondta,

ezen anyag jelenléte nem feltétlenül pusztítja el a méheket, egyszerűen megzavarja a tájékozódásukat és "nem találnak haza".

A vizsgálati eredmények ilyetén ellentmondásossága miatt tiltottak ki három érintett neonikotinoid anyagot az EU-ból - mondta el Jordán László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×