eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

A magyar méhállomány felét érintette a tavaszi pusztulás

Továbbra is keresik az okokat a szakemberek, hónapokig eltart majd az elemzés.

Háromezer magyar méhész és külföldi szakember részvételével rendezték meg szombaton Magyarország legrégebbi méhésztalálkozóját, a 31. Jászberényi Nemzetközi Mézvásárt. A méhészeti ágazat helyzetéről, új lehetőségekről is szó esett, olasz üzletemberek is nagy számban keresték fel az idei vásárt, de a legégetőbb téma a tavaszi méhpusztulás volt. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, annyira komplex oka van a méhpusztulásoknak, hogy még nem látnak tisztán a kérdésben.

Az első laboreredmények nem biztatóak, a napraforgó virága nem tartalmaz semmilyen vegyszert, ami jó hír a fogyasztók szempontjából,

viszont így nincs meg az a molekula, az a kémiai szer, ami okozhatta a méhek pusztulását. Az első talajvizsgálatok eredményei ugyanakkor egyértelműen azt mutatják, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Ez egy nagyon komplex tényfeltárás lesz, egész télen munkát ad majd a szakembereknek - hangsúlyozta Bross Péter.

Magyarországon közel 20 ezer méhész dolgozik, ők összesen mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Bross Péter az InfoRádiónak kifejtette,

tavasszal, a napraforgó virágzása idején a magyar méhcsaládok fele odaveszett.

A kijáró méhészek az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették. Ezeket a szakember szerint nagyon nehéz lesz regenerálniuk a méhészeknek, a Dunántúli megyékben kevésbé, de az alföldi, Duna-Tisza köszi megyékben több, mint a méhészek felét érinti ez a probléma.

Magyarország évente 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unióba. A magyar méhészek alapterméke a hungarikumnak számító akácméz, és egyre inkább a kockázatos mezőgazdasági kultúrák, napraforgó és repce helyett a vadvirágok, virágzó fák lesznek a méztermelők célpontjai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×