eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Liszteket vont ki a forgalomból a Nébih

Étkezési búzaliszttel kevert tönkölybúza liszteket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság az eset miatt további vizsgálatokat fog végezni az ilyen termékek előállítóinál és forgalmazóinál – mondta az InfoRádiónak a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Egy bejelentő szerint feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100 százalék tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készültek.

Ez egyértelműen a fogyasztók kárát okozta, hiszen a tönkölybúza jóval drágább, valamint értékesebb összetételű termék

– hangsúlyozta Pleva György, az élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés március 14-i időpontjáig kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül. Az élelmiszer-vállalkozó ennek azonnal eleget is tett.

Az eljárás még folyamatban van, de ilyen arányú károkozásnál elkerülhetetlen a bírság kiszabása. Az igazgató azt is elárulta, hogy más lisztet előállítóknál és forgalmazóknál is várható ellenőrzés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×