INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

lakáshitel

ingatlan

trencsán erika

Egyvalami durvább az ingatlanáraknál: a hitelállomány

Egyvalami durvább az ingatlanáraknál: a hitelállomány

InfoRádió

2019 első negyedévében tovább nőtt a lakáshitelezés Magyarországon, ami 2008 óta nem volt ilyen intenzív. Ma már minden második lakást banki kölcsönből vagy támogatásból vásárolnak, a hitelezés pedig tovább élénkülhet.

Az év első három hónapjában a lakáshitelek összege átlépte a 200 milliárd forintot, ez éves összevetésben 18 százalékos növekedésnek felel meg - közölte az InfoRádióban Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzpiaci szakértője.

"2018 első három hónapjában már eleve nagy volt a hitelfelvételi kedv, tehát felfelé ívelő görbéről tudunk beszélni" - tette hozzá.

Ez abszolút csúcsot jelent - úgy értve, hogy 2008 óta nem volt ekkora hitelkihelyezés Magyarországon.

Hogy minek köszönhető ez?

"A közel két éve 0,9 százalékos jegybanki alapkamat mellett nagyon kedvező kamatszinteket tudnak biztosítani a bankok,

versenyeznek is az ügyfelekért. Másrészt viszont a reálbérnövekedés miatt az ügyfelek is úgy gondolják, biztonsággal tudják törleszteni a részleteket, bele mernek vágni nagyobb befektetésekbe devizakockázat nélkül. Harmadrészt annyira elszabadultak az ingatlanárak, hogy most már minden második lakásvásárláshoz valamilyen támogatás-igénybevétel is párosul" - sorolta Trencsán Erika.

Az ingatlanárak növekedésének szerinte egyrészt mozgatórugója a családi otthonteremtési kedvezmény folyamatos szélesítése 2015 óta, de a hitelezést az is segíti, hogy hosszútávon egyre inkább fixek a konstrukciók.

Nyitókép: Pxhere

Kapcsolódó hang

Egyre több a lakáshitel
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018