INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

babakötvény

állampapír

magyar államkincstár

Minden eddiginél jobb kondíciókkal lehet babakötvényt venni

Minden eddiginél jobb kondíciókkal lehet babakötvényt venni

InfoRádió

Február 1-től hozzáférhető az új babakötvény, a kamata 5,8 százalék. A kötvénnyel járó kedvezményről Huszák Dániel, a Portfolio.hu elemzője beszélt az InfoRádiónak.

A február elsején induló új babakötvény-sorozat a tavalyi éves átlagos infláció felett fizeti a 3 százalékos kamatprémiumot, így a papír 5,8 százalékos kamattal forog mostantól. Az új sorozatot az Államadósság Kezelő Központ 10 milliárd forint értékben hozza forgalomba.

"A kötvény áll egy inflációt követő kamatbázisból, és ezen felül plusz három százalék kamatprémiumot kaphatunk rá. Kell egy Start értékpapírszámlát nyitni a Magyar Államkincstárban, hogy az ember ezt az állampapírt meg tudja vásárolni.

Be kell fizetni erre a számlára 25 ezer forintot kezdő összegként, utána kapunk rá 42 500 forint állami támogatást, illetve az ezt követő rendszeres befizetésekre az állam még jóváír évente 10 százalék állami támogatást, de legfeljebb évente 6 ezer forintot"

- részletezte Huszák Dániel.

A kamatfizetés minden év február 1-jén lesz, tehát a most megvásárolt babakötvényen jövőre 5,8 százalékkal nagyobb összeg szerepel majd, miután a tavalyi éves, 2,8 százalékos inflációra rárakódik a 3 százalékos prémium.

Ugyanez érvényesül majd a többi babakötvény-sorozatnál is, tehát az 5,8 százalékos kamatra minden eddigi sorozat átárazódik.

A pénzügyminiszter tavaly novemberben azt mondta, hogy

2018 novemberéig 160 ezer szülő 50 milliárd forint körüli összeget tartott babakötvényben.

Varga Mihály akkor azt is kiemelte, hogy a korábbi évhez képest 20-25 ezerrel több szülő gondolta úgy, hogy érdemes babakötvényt vásárolnia.

A babakötvény olyan megtakarítási forma, amely a gyermek 18. életévének betöltéséig nyújt kedvezményt. A számla felett kizárólag a gyermek rendelkezhet, nagykorúvá válását követően. A felvehető összeg adó-, járulék- és illetékmentes.

A befizetett összegnek nincs megszabott értékhatára, és a rendszeres, kisebb befizetésekkel is milliós megtakarítás érhető el.

Huszák Dániel azt is elmondta, a gyermek 18 éves koráig bármikor megköthető a babakötvény.

"A 18 év alatt bármikor be lehet szállni, de nyilván minél korábban érdemes, mert minél korábban kezdjük, annál nagyobb összeget lehet felhalmozni. Ha semmit sem teszünk a számlára, csak a nyitó összeget hagyjuk ketyegni, akkor is körülbelül olyan 128 500 forintos lejáratkori összegre számíthatunk, viszont

ha ki akarjuk maxolni az állami támogatást, és havi 5 ezer forintokat fizetünk be a számlára, akkor 18 év alatt 2,34 millió forint össze tud jönni ezen a számlán."

A babakötvényben tartott pénzt később megkötés nélkül bármire fel tudja használni a kedvezményezett.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Új babakötvény - 5,8 százalékos kamattal
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018